jegesmackó blog

Milliárdos bankár? Majdnem: zsiráf!

2017. szeptember 17. - maciblog

A Föld legmagasabb állata a zsiráf - ezt egy gyerek is tudja. Azt talán már a felnőttek közül sem sokan hallották, hogy "foltos nyakorján", pedig ha a XIX. századi magyar nyelvújító mozgalom kicsit rámenősebb, ma így hívnánk a zsiráfokat.

2_9.jpg

A foltos nyakorján valójában sokkal jobban ki is fejezi a zsiráfok lényegét: foltos bőrük mellett legszembetűnőbb jellemzőjük a hosszú, akár 2,5 méteres nyakuk. Pedig ugyanúgy csak hét nyakcsigolyájuk van, mint az emlősöknek, csak nekik jóval nagyobbak. Persze a lábuk is hosszú, így teljes magasságuk akár 5 méter. vagy még több is lehet.

1_17.jpg

De nem csak a foltos nyakorján név lehet meglepő, hanem az is, hogy egyik, a csak Közép-Afrika egy részén őshonos alfaját Rothschild-zsiráfnak hívják. Igen, éppen úgy, mint a milliárdos bankárcsaládot! Ez nem is véletlen, mert ez az alfaj a nevét a zoológusként is ismert brit Walter Rotschildról (1868-1937) kapta.

3_8.jpg

A zsiráfok egyébként nem csak magasságuk miatt különlegesek ám. Hanem például azért is, mert a zsiráf naponta 12 órát tölt evéssel és rágással. Továbbá a zsiráfnak a legnagyobb a vérnyomása a Föld összes állata közül, és erős szíve van, hogy fel tudja pumpálni a vért a magasan lévő fejbe. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr3112871958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása