jegesmackó blog

Tudtad? Két 160 éves sárkány is lakik az Állatkertben

2018. január 29. - maciblog

Igazi csodája a budapesti Állatkertnek a Nagyszikla, belsejében a Varázsheggyel. A sziklán belül 3200 négyzetméteren elterülő, 16 különböző teremből álló hatalmas kiállítótérről itt a blogon már írtunk, külön kiemelve az Óriások Csarnokát, ahol egy 20 méteres ámbráscet életnagyságú modellje fogadja a látogatót.

1_22.jpg

A Nagysziklának azonban nem csak a belseje, de kívül, a környéke is tartogat meglepetéseket, érdemes körbejárni. Néhány lépés, és belebotlunk két hatalmas sárkányba - mintha a Jurassic Parkba csöppentünk volna. Ám ezek az állatok csak 3 méteresek és szelídebbek is a dinóknál - lévén fémből vannak és mozdulatlanok.

0f4601a5251ae8f03069243e276f1f66_1.jpg

De hogy kerül ide két termetes fémsárkány, cirádás pikkelyekkel és hosszú, tekergős farokkal? Mintha egy szép mesekönyv illusztrációi lennének, melyek kiléptek a lapokról. És azt még nem is mondtuk, hogy igazi matuzsálemek: mindkettő elmúlt már 160 éves. Egészen pontosan 1856-ban születtek a "hármasikrek".

2_12.jpg

A három öntöttvas sárkány kezdetben a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Duna Gőzhajózási Társaság kapuját "őrizte". Később a rakpart átépítésekor átköltöztek a Városliget szélére, majd tovább: egyikük Óbudára, a Kiscelli Múzeum elé került, ketten pedig a Vidámparkba. Utóbbi bezárása után került a páros a Nagysziklához, mostani helyükre.

A középső, archív kép forrása: szoborlap.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr5513614377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása