Gólya a havas tájon: a kecses madár fehér tollai miatt szinte elvész a látóhatáron, csak kevés fekete tolla és narancspiros lábai/csőre miatt tűnik ki a hómezőből. Egyre több gólyát látni itthon, télvíz idején, mert sok madár dönt úgy: az enyhébb telek miatt nem vállalja a hosszú utat Afrikába, hogy ott átteleljen.
Így döntött egy gólya a déli határvidéken is, aki már sokadik éve martad itthon télire, és Ásotthalmon tölti a telet, sőt olykor betér a helyi kocsmába is. Nemrég a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága tett fel képet róla a Facebookra, ahogy éppen az ivó felé közelít.
Fontos tudni, hogy ha etetni akarjuk a gólyákat, akkor nemcsak a táplálék fajtája, de a felkínált falatok megfelelő nagysága is fontos szempont:
- 10 cm-nél nem szélesebb keszegek, a magas hátú vagy ennél nagyobb halak darabolva
- 10-15 cm hosszú, virsli vagy kolbász vastagságú nyers marhahús darabok, kacsa-, liba-, pulyka-, tyúkszív és zúza (nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt nem adható!)
- tenyészetből származó egér, süldő patkány, naposcsibe és naposkacsa tetemek
Egy gólya napi táplálékigényét télen is fedezi:
- 3-5 db tenyérnyi keszeg
- vagy egy nagy marék marhahús nyesedék
- vagy 6-8 egér
- vagy 1-2 süldő patkány
- vagy 3-4 naposcsibe, naposkacsa
Etetéskor óvatosan - nem közvetlenül feléje haladva - közelítsük meg a madarat 15-20 méterre, majd lassú, nyugodt, alulról induló kézmozdulattal dobjuk a közelébe a táplálékdarabokat. Utána óvatosan hátráljunk el, hagyjunk teret és időt a madárnak, hogy felfedezze az élelmet, hogy rájöhessen, neki próbálunk segíteni.