jegesmackó blog

Nem repül Afrikába, inkább itthon kocsmázik egy gólya

2018. február 24. - maciblog

Gólya a havas tájon: a kecses madár fehér tollai miatt szinte elvész a látóhatáron, csak kevés fekete tolla és narancspiros lábai/csőre miatt tűnik ki a hómezőből. Egyre több gólyát látni itthon, télvíz idején, mert sok madár dönt úgy: az enyhébb telek miatt nem vállalja a hosszú utat Afrikába, hogy ott átteleljen.

00281063.jpeg

Így döntött egy gólya a déli határvidéken is, aki már sokadik éve martad itthon télire, és Ásotthalmon tölti a telet, sőt olykor betér a helyi kocsmába is. Nemrég a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága tett fel képet róla a Facebookra, ahogy éppen az ivó felé közelít.

nevtelen.jpg

Fontos tudni, hogy ha etetni akarjuk a gólyákat, akkor nemcsak a táplálék fajtája, de a felkínált falatok megfelelő nagysága is fontos szempont:

  • 10 cm-nél nem szélesebb keszegek, a magas hátú vagy ennél nagyobb halak darabolva
  • 10-15 cm hosszú, virsli vagy kolbász vastagságú nyers marhahús darabok, kacsa-, liba-, pulyka-, tyúkszív és zúza (nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt nem adható!)
  • tenyészetből származó egér, süldő patkány, naposcsibe és naposkacsa tetemek

Egy gólya napi táplálékigényét télen is fedezi:

  • 3-5 db tenyérnyi keszeg
  • vagy egy nagy marék marhahús nyesedék
  • vagy 6-8 egér
  • vagy 1-2 süldő patkány
  • vagy 3-4 naposcsibe, naposkacsa

Etetéskor óvatosan - nem közvetlenül feléje haladva - közelítsük meg a madarat 15-20 méterre, majd lassú, nyugodt, alulról induló kézmozdulattal dobjuk a közelébe a táplálékdarabokat. Utána óvatosan hátráljunk el, hagyjunk teret és időt a madárnak, hogy felfedezze az élelmet, hogy rájöhessen, neki próbálunk segíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr7713694468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása