Állatkerti gondoZOO - régen és most

2017. december 11. - maciblog

A budapesti Állatkert lakóit a látogatók többsége a kifutókon, távolról látja, egy-két kivételtől eltekintve nem közelíthetik meg őket. Nem úgy a gondozók, akik munkájuk során közel kell, hogy kerüljenek az állatokhoz.

ffkep_regi_zoo153_1.jpg

Persze a tigriseket és az oroszlánokat nemigen simogatják meg ők sem, de a szelídebb állatokkal van, aki együtt mozog, eszik, sőt van, aki víz alá merül hozzájuk, és van, aki ölelkezik is velük.

2_3.jpg

Akármennyire is mókásnak tűnhet, állatkertben dolgozni kemény, de persze hálás feladat is, elvégre az ember egy sor olyan lénnyel oszthatja meg a napját, amelyekkel nem találkozna másként.

ffkep004.jpg

Rövidebb vagy hosszabb idő alatt - egyede válogatja - kiépül egy bizalmi kapcsolat állat és gondozója között, és onnan már csak egy lépés, hogy együtt sétálnak, játszanak.

20170904_142346.jpg

Végül egy gondoZOO őszinte vallomása: "Az állatgondozói hivatás nem könnyű. Viszont olyan tapasztalatokkal és élményekkel lehetsz gazdagabb, amiről a legtöbb ember csak álmodozhat. Én nem csinálnék mást."

A két archív kép forrása: zoobudapest.com

Az Állatkert nem alszik téli álmot, tele van látnivalóval

2017. december 08. - maciblog

Sokan nem szeretnek kimozdulni télen a jól fűtött lakásból, mert hideg van. Az Állatkertről is vannak, akik azt gondolják, hogy kizárólag szabadtéri programnak ideális, hűvösebb időben, netán hóesésben nem jó választás. Nagyobbat nem is tévedhetnének!

20170807_141203_1.jpg

Egyrészt a budapesti Állatkert télen is minden nap nyitva tart és egy-két apróságtól eltekintve a nyári hónapokhoz képest változatlan programot kínál, másrészt a területén összesen 18 fűtött állatház található, ahol akkor is kellemes, akár kifejezetten trópusi klíma jellemző, amikor kint a leghidegebb szelek fújnak.

1_19.jpg

A kert területén bemutatott mintegy ezer állatfaj közül csak elenyészően kevés azok száma, amelyek a téli hónapokban nem láthatóak. Ilyenek például a prérikutyák, amelyek föld alatti üregekbe húzódnak vissza ilyenkor, vagy a trópusi lepkék, amelyek bemutatója kifejezetten a nyári időszakra jellemző szezonális látványosság.

20170807_150320.jpg

A fűtött állatházakban is annyi a látnivaló, hogy azok egy egész napra való érdekességet is bőven kínálnak. Az egyik ilyen létesítmény a Pálmaház, a másik a Szavanna-ház istállókomplexuma. Még ennél is nagyobb a négyszintes, 16 kisebb-nagyobb térségből álló Varázshegy, amelyben száznál is több állatfajt láthatunk.

 

Hangversenyt adtak az állatkerti fókák

2017. december 05. - maciblog

Ahogy Belij és Szerij, a fővárosi állatkert jegesmaci sztárpárja, úgy az oroszlánfókák sem ijednek meg egy kis hidegtől, és december elején ugyanúgy lubickolnak a kültéri medencében, mintha csak nyár lenne.

jegeskep.jpg

Nem csak a habokat szelik szinte légiesen a 150-170 kilós állatok, hanem énekelnek is. De nem holmi dudorászás vagy félhangos éneklés ez, mint amit mi csinálunk otthon, a fürdőkádban.

Komplett hangversenyt adnak elő a fókák - legutóbb éppen egy ilyen fóka-fellépés közepébe csöppentünk. Gyorsan kamerát ragadtunk, a "művészek" pedig ezt cseppet sem bánták, hiszen amúgy is szeretnek szerepelni.

Az Állatkert egyik legkedveltebb programja nem véletlenül a "fóka-móka". A fókák ilyenkor nem cirkuszi bemutatót tartanak, hanem tornagyakorlatként hajtanak végre látványos feladatokat. Jutalmuk hering, makréla és tintahal.

Elefántot karácsonyra?

2017. december 02. - maciblog

Ahogy cseperedik Arun, az állatkert újszülött elefántborja, úgy gyarapszik örökbefogadóinak száma is. Arun december 8-án lesz egy hónapos. Egészséges, vidám, szépen fejlődik gondoskodó anyja, Angele felügyelete mellett. Ezt már az állatkert közönsége is láthatja, naponta délelött 10 órától délután 2-ig. Aki pedig nevelőszülőként támogatni szeretné őt, és rajta keresztül az állatkert többi lakóját, az ezt néhány kattintással megteheti az allatkertialapitvany.hu oldalon. Ez remek karácsonyi ajándék, hiszen az örökbefogadást igazoló, díszes, névre szóló oklevél az örökbefogadott fotójával igazán jól mutat a fa alatt!

webarun.jpg

 

 

Mínuszok, hóesés? Meg se kottyan!

2017. november 28. - maciblog

Winter is coming... Most már tényleg itt a tél: didergős hideg van, fúj a metsző szél. Vagyis olyan idő van, hogy anyáink intelme - "sapka, sál!" - egyre bölcsebb tanácsnak tűnik.

a1.jpg

Kevés állat van elemében olyankor, amikor nappal is alig van 2-3 fok, éjszaka pedig garantáltan ugyanennyi van mínuszban, ráadásul bármikor eshet a hó. Na, a jegesmackó ilyen állat.

a2.jpg

Belij és Szerij, az Állatkert két sztárja ilyenkor is ugyanúgy heverészik a medencéje partján, mintha csak egy forró nyári nap lenne valahol Floridában. Ilyen bundával mondjuk mi sem aggódnánk egy percig sem a tél miatt.

a3.jpg

A jegesmedvék bundája egyébként olyan jól szigetel, hogy az állat gyakorlatilag nem veszít hőt az orrának felületét leszámítva - hőkamerával majdnem észrevehetetlen eredeti élőhelyén, a fehér, jeges tájban.

 

Arun: a hajnalban született

2017. november 17. - maciblog

„Édeske, Csóközön, Gyönyörűség, Kiscsillag” – még ilyen neveket is szívesen fogadtak volna a kiselefánttól elbűvölt látogatók, de hát az állatkerti állatok névadási gyakorlata ennél kicsit megfontoltabb. Nem csak azért, mert egy majdan öt tonnásnyira megnövekedő, tekintélyes elefántbikát mégiscsak fura lenne Édeskének, vagy Kiscsillagnak szólítani… Az állat neve egyúttal hívószó  is, és általában olyat választanak, amely annak eredeti élőhelyén is használatos lehet, sőt a szokás szerint az anyja nevének kezdőbetűje az első hangzó nevében.

arun.jpg

Így lett a múlt héten született elefántborjú neve: Arun, amelyet közönségszavazással választott ki a nagyérdemű az Állatkert honlapján a felkínál lehetőségek közül. Az Arun szanszkrit eredetű, de számos modern indiai nyelvben is használatos férfinév- olvasható az Állatkert honlapján. - Az óind mitológiában a napszekér hajtóját hívták így, a név maga hajnalt, hajnalpírt, illetve – bizonyos értelmezésben – Napot is jelent. S minthogy a kiselefánt maga is hajnalban született, így a név már csak jelentésénél fogva is ideálisnak mondható.

A névadás emléket is őriz

Ezzel a névválasztással egyébként egy korábbi elefántbika emlékét is megidézték, hiszen a nyolcvanas-kilencvenes években itt élt elefántbikát is Arunnak nevezték el. A névadás tehát megtörtént, most már Arun teljes jogú lakója a Fővárosi Állatkertnek. Bűbájosan csetlik-botlik a mellette óriásnak tűnő – a valójában kistermetű elefántnak számító - anyukája, Angel és a majd’ öt éves nővérkéje, Asha lábai között. Sőt, már tiszteletbeli nevelőszülői is vannak, hiszen már örökbe is lehet fogadni.

asha_kiskoraban.jpg

Asha (második képünkön kiskorában) élete első két évében magasan vezette az örökbefogadási listát, ő volt – méltán - a legnépszerűbb állat az Állatkertben. Vajon Arun is követi ezen az úton?

Az biztos, hogy „cukiságban” felveszi vele a versenyt!

A fotókat László Melinda készítette.

Soha, sehol, semmivel

2017. november 15. - maciblog

A vadon élő vízimadarak etetésével tömegesen sodorjuk veszélybe, betegítjük meg és ítéljük pusztulásra az állatokat – írja felhívásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 

hattyu.jpg

Senki sem vitatja, hogy a jó szándék vezérli azokat, akik kenyeret, chipset dobálnak a madaraknak, főleg kacsáknak, lúdfajoknak, récéknek, hattyúknak. Ezzel azonban épp a létüket fenyegetik. A legeléssel megszerezhető változatos növényi táplálékkal szemben ugyanis az etetőhelyeken a madarak heteken, hónapokon, de akár éveken át is ezen az egyoldalú kenyérdiétán élnek, és néha teljesen felhagynak a természetes táplálkozással. Ez a táplálék visszafordíthatatlan csont- és tollnövekedési rendellenességet, úgynevezett "angyalszárny-betegséget" okoz főként a fiatal, fejlődésben lévő példányoknál, melyek ettől röpképtelenné válnak, majd elpusztulnak.

A kifejlett, röpképes madaraknál a vonulási viselkedést kapcsoljuk ki az etetéssel. (A nyugat.hu fotóján is hóban tapicskoló hattyúkat látni.) Az elkényelmesedő madarak a közeledő hideget érzékelve sem húzódnak délebbre, még akkor sem, amikor a befagyó vizeken egyre kisebb vízfoltokra szorulnak vissza. A kis területen összezsúfolódott madarak agresszívvá válnak, belefagynak a tavakba, majd elhullnak. A madárinfluenza miatt pedig az emberre is veszélyes lehet az érintkezés ezekkel a madarakkal. A felelős magatartás tehát az, ha soha, sehol, semmivel sem etetjük ezeket a madarakat. Minderről itt olvashattok bővebben.

Az állatkertben is vannak vízimadarak, de az ő helyzetük egészen más!

kormoran.jpg

A Nagy-tónál nemcsak az állatkert gyűjteményébe tartozó fajok élnek, hanem olyan Magyarországon őshonos állatok is - pl. szürke gémek és a zoobudapest.com fotóján is látható kárókatonák -, melyek önként választották élőhelyként, illetve fészkelőhelyként ezt a területet. Ezek a madarak akkor és oda repülnek, amikor és ahová csak akarnak. A korszerű állatkertekben, így a budapestiben is nagy gondot fordítanak arra, hogy azoknak az élőlényeknek is megfelelő életteret biztosítsanak, amelyek helyben honos fajként választják élőhelyüknek az állatkertet. 

Nincs játékosabb állat a páviánoknál

2017. november 13. - maciblog

A budapesti Állatkertünk egyik különleges állatbemutató helye a sörényes juhok és a páviánok közös társaskifutója a Nagyszikla oldalában.

11_1.jpg

A két állatfaj remekül megfér itt egymás társaságában, gyakran előfordul, hogy együtt mókáznak a juhok és a páviánok, sőt megtörtént az is, hogy egy pávián az egyik juh hátán "lovagolt".

111.jpg

Mégis, vannak időszakok, amikor inkább félrehúzódnak az állatok, és magukban játszanak. Egy ilyen alkalommal kaptuk lencsevégre az egymást önfeledten, egy farönkön hintáztató galléros páviánokat.

Gólyahír: videón az újszülött kiselefánt első lépései

2017. november 10. - maciblog

Egyelőre még csak a gondozók és az állatorvosok láthatják a budapesti Állatkert új sztárját, a szerdán megszületett kis elefántborjút, mert az újszülöttnek még nyugalomra van szüksége. A látogatók tehát most még csak fényképeken láthatják az anyaállat, Angele borját.

elephantbaby2.jpg

Az újszülött Angele második borja, és a szülésnél ott volt elsőszülöttje, az ötéves Asha is. A „szülőszobaként” használt, 2008-ban épült elefántcsarnokot az újszülött érkezése miatt egyelőre határozatlan ideig lezárták.

Az Állatkert viszont közzétett egy videót az elefántborjú születéséről és első néhány órájáról. A kisfilmen a világra jövetel közvetlen előzményei, valamint a születés pillanatai is láthatóak.

A filmen látni látni lehet az anyaelefántok sajátos viselkedését is, amely első látásra talán aggasztó, mivel olyan, mintha az anyaállat rugdosná az újszülöttet, pedig ez egy normális, nem bántó, hanem természetes reakció: célja, hogy a kicsi megszabaduljon a rátapadt magzatburokról, továbbá noszogatás, hogy próbáljon meg lábra állni.

A fénykép és a videó forrása: zoobudapest.com

"Szellemtanyán" élnek az orángutánok

2017. november 07. - maciblog

Akár egy hátborzongató szellemtanya díszlete is lehetne az orángutánok lakhelye a budapesti Állatkertben, de itt nincs sötét, és a lengedező lepedők sem fehérek. Ellenkezőleg: a szivárvány színeiben pompáznak.

Az orángutánok nagyon szeretnek játszani a különböző textíliákkal - és éppen ilyeneket kaptak az Állatkerti Alapítványtól október 28-án, az Emberszabásúak napján, az állatkerti halloweeni programsorozat részeként.

1_21.jpg

A budapesti Állatkert hattagú orangután közössége a látogatók kedvencei közé tartozik. Nemcsak azért, mert két kölyök is cseperedik köztük, hanem mert velük mindig történik valami.

Szívesen merülnek például önfeledt játékba - legyen az a játék színes lepedő, kartondoboz vagy éppen műanyag láda. A játékszerként kapott tárgyakat a fejükre húzák, vagy akár teljesen el is bújnak alájuk.

A fotó forrása az Állatkerti Alapítvány, a videó forrása: zoobudapest.com / Vörös Eszter