Daloló trikolor, avagy a feleselő kajdács

2017. október 12. - maciblog

Zeng az Állatkert, ha kieresztik hangjukat a piros-sárga-kék színű arapapagájok. Nem veszekednek, inkább csak játékosan feleselnek egymásnak, ahogy az alábbi videón is hallatszik:

Az Állatkertben már az 1866-os megnyitáskor is jelentős volt a különféle papagájok - ahogy akkoriban nevezték: kajdácsok - száma. Jelenleg 28 különféle papagájfajt mutatnak be, vagyis a papagájok 400 ismert fajából minden tizenötödik megtalálható.

A változatos és érdekes fajokból álló gyűjtemény szépen bővül: kiválóan szaporodnak például a legnagyobb testű fajok közé tartozó, látványos kék tollazatot viselő jácintkék arák: ezeknél a madaraknál az elmúlt években három fióka (Pico, Indigó, Azték) is sikeresen felcseperedetett.

Indián nyár az Állatkertben: teknős- és muflonsimogató túra

2017. október 08. - maciblog

Ezekben a borongós, őszi, meglehetősen barátságtalan napokban minden kis napsugárnak örülni lehet. Így voltak ezzel az Állatkert lakói is: kiélvezték az indián nyár talán utolsó napos perceit-óráit.

Előbújtak például a teknősök is: kicsik és nagyok. Az aldabrai óriásteknősök talán jó néven vették a finom érintést, az igazság azonban az, hogy bármilyen vonzó is a lehetőség, az állatkerti állatokat tilos megérinteni, csak az állatsimogató lakóit szabad kényeztetni. A napsütésre szervezetük energiaháztartása szempontjából nagyon nagy szükségük van a teknősöknek.

2_10.jpg

A kifejlett aldabrai teknősök páncélhossza a 120 centimétert, tömegük a 250 kg-ot is elérheti, sőt, előfordult már olyan példány is, amely több mint 350 kilót nyomott. Az aldabrai óriásteknősök akár a 200 éves kort is megérhetik, így a faj a leghosszabb élettartamú állatok közé tartozik.

1_18.jpg

Nem csak a teknősök, a muflonok is imádják a napfürdőzést, és ők sem bánják, ha megsimogatják fejük ékességét. A kosok tülkös szarvát úgy hívják, mufloncsiga, és akár 5 kilós is lehet. A szarv a kos élete során folyamatosan nő, így a szarvakon lévő - a tavaszi és az őszi vedlések során keletkező - évgyűrűkből az állat korára lehet következtetni.

Évi háromezer állatot adnak örökbe, mégem ürül ki az Állatkert

2017. október 03. - maciblog

Naponta körülbelül nyolc, vagyis évente csaknem háromezer állatot fogadnak örökbe a budapesti állatkertből. Hogy a park nem ürül ki, annak nem csak az az oka, hogy egy-egy állatatot többen, és többször is örökbe fogadhatnak, hanem természetesen az, hogy mindez csupán szimbolikus: az idén 25. születésnapját ünneplő Állatkerti Alapítványnak az örökbeadás az egyik legsikeresebb programja, ami valójában egy játékos adománygyűjtési forma.

A zsiráfok, fókák, kenguruk, tigrisek, jegesmedvék és felsorolni is nehéz, hogy mennyi más állat nevelőszülői ha már haza nem vihetik az állatokat - képzeljük csak el, hogy festene egy újpesti panel konyhájában Skippy a pápaszemes pingvin, vagy éppen egy tihanyi családi ház kertjében Asha az ázsiai elfánt -, legalább sűrűn meglátogatják őket. Az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóján pedig nem csak kedvencükkel, hanem a többi "szülővel" is találkozhatnak, a gondozóktól pedig a szülői értekezleten megtudhatják, mi történt az elmúlt fél évben az örökbefogadott állatukkal. 

1_2.JPG

A fenti kép most hétvégén, a nevelőszülők találkozóján készült: Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója mellett három híres nevelőszülő áll: Szász-Kovács Emese tőrvívó olimpiai bajnok, aki Mázli, a nagymara örökbefogadója, Gálvölgyi János színművész, aki Auróra, a kispanda tiszteletbeli nevelőszülője és Németh Kristóf színművész, a Fórum Színház igazgatója, aki pedig a szibériai tigrispárt, Nívát és Norbit fogadta örökbe.

Itt a blogon is írtunk róla, hogy egyébként augusztusban az alapítvány örökbefogadási toplistáján az első helyre ugrott Basil, az ázsiai oroszlán. Őt csaknem kétszer annyian fogadták örökbe a nyár utolsó hónapjában, mint az ezüstérmet Nivát, a szibériai tigrist.  A bronzérmet Asha, az ázsiai elefánt érdemelte ki. De remekül hajrázott Lujza, a lajhár is, hiszen a harmadik legnépszerűbb állatnak bizonyult Ashával holtversenyben.

Nincs szebb állat, mint a lúd

2017. szeptember 28. - maciblog

Kicsalta az őszi napfény egy sétára az állatkert nyári lúdjait, a Fácán terasz környékén múlatták az időt. 

20170904_133911_1.jpg

A Fővárosi Állatkertben számos különféle vadlúdfajjal találkozhatunk. Ez nem is csoda, hiszen régóta az ember társai, már az ókori Egyiptomban háziasították egyes fajtáikat, és az ókori Rómában is tartottak ludakat. Az anekdota szerint Róma gall ostroma idején, ie. 391-ben ezek a madarak riadóztatták gágogásukkal éjszaka a védőket, amikor az ellenség be akart hatolni a városba.

 

Szeretnél egy orángutánt?

2017. szeptember 26. - maciblog

Anya csak egy van, - s méghozzá milyen gondosak az állatmamák. Mint ez az orángután is… Nevelőszülő viszont több ezernyi, de ez a státusz is a gondosság szinonimájaként értelmezhető, - legalább is az állatkerti nevelőszülők esetében.

Milyen jópofa dolog, ha van valakinek egy „saját”, pontosabban örökbe fogadott orángutánja, oroszlánja, zsiráfja, vagy elefántja, és erről pecsétes papírja, sőt, oklevele van.

S még szülői értekezletet is tartanak számára, mint ahogyan ezt az Állatkerti Alapítvány teszi most vasárnap, október 1-én. S itt személyesen is találkozhatnak örökbe fogadott állatuk gondozójával, megtudhatják hogyan viselkedett év közben kedvencük, mit eszik, miként tölti napjait, mi minden történt vele az elmúlt hónapokban.

Az egész napos program persze más érdekességeket is kínál az állatkerti nevelőszülők számára. Már csak ezért is érdemes örökbe fogadni egy állatkerti állatot. A választék ott van az Állatkerti Alapítvány honlapján (http://www.allatkertialapitvany.hu/orokbefogadhato-allatok). Bárkinek lehet tigrise, pingvinje, jegesmedvéje, vagy orángutánja…

Maugli mesélhetne

2017. szeptember 25. - maciblog

Zsákmányát a nyelvével „szagolja” ki, alsó és felső ajkán hőérzékelő receptorok vannak – nem valamelyik Alien-film főszereplőjéről, hanem a szalagos tigrispitonról van szó.

20170904_135701_tigrispiton.jpg

Testének izmos gyűrűibe szorítva öli meg áldozatát, amelyet aztán akkor is le tud tuszkolni a torkán, ha fejméretének többszöröse a zsákmány, hiszen állkapcsát – a rugalmas szalagoknak köszönhetően – hatalmasra tudja tátani. És ha ez nem lenne elég, 6-10 méteresre és akár 80- 150 kilósra is megnő.

Milliárdos bankár? Majdnem: zsiráf!

2017. szeptember 17. - maciblog

A Föld legmagasabb állata a zsiráf - ezt egy gyerek is tudja. Azt talán már a felnőttek közül sem sokan hallották, hogy "foltos nyakorján", pedig ha a XIX. századi magyar nyelvújító mozgalom kicsit rámenősebb, ma így hívnánk a zsiráfokat.

2_9.jpg

A foltos nyakorján valójában sokkal jobban ki is fejezi a zsiráfok lényegét: foltos bőrük mellett legszembetűnőbb jellemzőjük a hosszú, akár 2,5 méteres nyakuk. Pedig ugyanúgy csak hét nyakcsigolyájuk van, mint az emlősöknek, csak nekik jóval nagyobbak. Persze a lábuk is hosszú, így teljes magasságuk akár 5 méter. vagy még több is lehet.

1_17.jpg

De nem csak a foltos nyakorján név lehet meglepő, hanem az is, hogy egyik, a csak Közép-Afrika egy részén őshonos alfaját Rothschild-zsiráfnak hívják. Igen, éppen úgy, mint a milliárdos bankárcsaládot! Ez nem is véletlen, mert ez az alfaj a nevét a zoológusként is ismert brit Walter Rotschildról (1868-1937) kapta.

3_8.jpg

A zsiráfok egyébként nem csak magasságuk miatt különlegesek ám. Hanem például azért is, mert a zsiráf naponta 12 órát tölt evéssel és rágással. Továbbá a zsiráfnak a legnagyobb a vérnyomása a Föld összes állata közül, és erős szíve van, hogy fel tudja pumpálni a vért a magasan lévő fejbe. 

Peckes előkelőség, talpig pinkben

2017. szeptember 13. - maciblog

Nyakigláb, előkelő - és nem utolsó sorban jól öltözött - dámának tűnnek a rózsás flamingók, függetlenül attól, hogy az állat fiú-e vagy lány. Peckesen, kimérten lépdelnek az Állatkertben a kifutójukon, vagy csak állnak és nyújtogatják hosszú nyakukat. Csoportban élnek, és ha 40-50 flamingót látunk egyszerre, még lenyűgözőbb a látványuk.

1_16.jpg

Nem mindennapi az sem, ahogyan alszanak: a rózsás flamingó egy lábon állva, fejét a testéhez szorítva pihen. Érdekesség, hogy rózsaszín tollazatuk csak idővel alakul ki, hiszen a fiókák testét még szürke, pihés tollazat fedi, és a már kifejlett, de nem ivarérett állatok színe is inkább világosszürke, szürkésbarna árnyalatú.

3_7.jpg

Jellegzetes színüket a a táplálékként fogyasztott apró rákokban megtalálható, a karotinhoz hasonló színezőanyagtól kapják. A rózsás flamingók kinézetét a jellemük is követi: általában kimértek, nyugodtak. Még rendkívüli helyzetben sem vesztik el a fejüket: jó példa erre az alábbi felvétel. Higgadtan és fegyelmezetten engedelmeskedtek a kitelepítésnek, amikor gondozóik biztonságos helyre vitték őket a Floridára lesújtó Irma hurrikán elől:

A flamingók egyébként általában 40 évig élnek, ám olykor ennél jóval tovább is. Néhány éve, 2014-ben kellett elaltatni élemedett kora miatt Ausztrália egyetlen rózsás flamingóját az Adelaide állatkertben. A madár akkor már 83(!) éves volt. Valószínűleg ő volt a világ legidősebb flamingója.

Egy majdnem szabadulóművész elefánt

2017. szeptember 09. - maciblog

Erős vasrácsok, és karvastagságú huzalok veszik körül az Állatkertben az elefántok kifutóját. Az elefántok ormánya különleges testrész: nem csak szoglnak és lélegeznek vele, de remekül fognak, kulcsolnak és emelnek is.

Itt éppen azt látjuk, amikor az egyik ázsiai elefánt Hudini mintájára szabadulóművészt játszik: a vastag huzalt próbálja megfogni és kiakasztani.

20170904_141157.jpg

Persze nem kell attól tartani, hogy ez sikerül neki: akármilyen ügyes is az ormányával, az elefánt nem tudja kiakasztani a kábeleket, ez inkább csak unaloműző játék számára. 

Éhes vagy? Ha gyors vagy, jóllaksz!

2017. szeptember 05. - maciblog

Amilyen szeretnivalóan cukik, sokszor olyan pofátlanok is az állatkert mókusmajmai. Azt már egy korábbi posztban tisztáztuk, hogy bár halálfejes mókusmajomnak is nevezik őket, ezek a makik cseppet sem félelmetesek, sőt szeleburdiak és kedvesek. Ám a mókusmajom mindennél jobban szereti a gyümölcsöt, amit nem rest szinte másnak a szájából sem kilopni. Itt is éppen más tányérjából cseresznyézik: