Hogy pusztulhatott el a Föld utolsó hím szélesszájú orrszarvúja, amikor az Állatkertben is van belőle egy?

2018. március 23. - maciblog

A napokban terjedt el a hír, hogy elpusztult Sudan, a Föld utolsó hím szélesszájú orrszarvúja, amivel a faj is kihalásra ítéltetett, hiszen már csak két nőstény maradt az egész világon. Igaz lenne a hír? - tehetnénk fel a kérdést, hiszen a budapesti ZOO-ban három három szélesszájú orrszarvú is él, köztük egy hím állat is.

o1.jpg

Az ellentmondás ellenére lényegében mindkét fenti állítás igaz, ezért a válasz egy kicsit bonyolult: a szélesszájú orrszarvúaknak két alfaja is van. A déli szélesszájú orrszarvú, amely a budapesti Állatkertünkben is él, és az északi szélesszájú orrszarvú, amilyen Sudan is volt, és ez az alfaj tényleg egy lépésre van a kipusztulástól.

A Földünkön amúgy az orrszarvúakat – más néven rinocéroszokat – öt különböző faj képviseli. Közülük három - a jávai, a szumátrai és az indiai orrszarvú - Ázsia lakója, kettő pedig Afrikában őshonos. A két afrikai fajt fekete, illetve fehér orrszarvúnak is szokták hívni, de ők valójában a keskenyszájú illetve szélesszájú orrszarvúak.

Itt a blogon is írtunk már a szélesszájú orrszarvúról, ami az Állatkert igazi nehézsúlyú lakója: a 2-3 tonnás állatok akár 40-50 évig is elélnek. Az állatkerti orrszarvú csapat legfiatalabb tagja Layla, aki igencsak különleges: ő volt a világ(!) az első orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant. 

 

Lézerrel gyógyítottak sérült denevért az Állatkertben

2018. március 18. - maciblog

A lézeres gyógyászatról sokaknak talán csak a mára már széles körben elterjedt látásjavító, szemkorrekciós lézeres eljárások ugranak be, pedig ezen kívül is széles körben alkalmazzák már a lézerterápiát.

lezer1.jpg

Eddig azonban leginkább csak az "embergyógyászatban" találkozhattunk a lézerrel, ám most először a fővárosi Állatkertben sérült denevéreket is gyógyítottak lézerrel.

lezer2.jpg

Az Állatkerti Alapítványnak egy hazai vállalkozás ajánlotta fel saját fejlesztésű egészségügyi lézerberendezését, egyúttal örökbe is fogadta a cég Dezsőt, a galléros páviánt.

Az Állatkert állatorvosi csapatának nagy segítség a lézeres eszköz, hiszen a team nemcsak a 850 állatfaj 8500 egyedének egészségéért felelős, hanem ők gondoskodnak arról az évi 1500-2000 mentett állatról is.

Nyeregbe!

2018. március 15. - maciblog

Igen, állítólag lovasnemzet vagyunk. Valaha a nyereg alatt puhítottuk, és akkor még nem beszéltünk Kincsemről meg a 80 huszárról. De az a helyzet, hogy ha mindezt figyelmen kívül hagyjuk, ha nem a hagyomány, pusztán a kíváncsiság hajt, akkor is gyorsan rájöhetünk, milyen szuper minden perc, amit egy ló társaságában tölthet az ember. Nem kell (nem is szabad) azonnal a hátára pattanni, elég először csak belenézni a szemébe, hallgatni a szuszogását, fújtatását, prüszkölését. Répával és almával kínálni, figyelni, milyen érzékenyen, kifinomultan reagál minden rezdülésünkre. 

lo_cam02331_buek.jpg

A budapesti állatkertben erre mindig volt lehetőség. A második világháború előtt volt itt lovas- és hajtóiskola pónifogattal. A hetvenes évek közepétől csaknem a rendszerváltozásig itt működött az állatkerti kísérleti gyermeklovarda, az alábbi kép is ott készült, utána pedig a parasztudvarban állandó lakók voltak a lovak. 

lovaglas_allatkert_jo.jpg

Az állatkert azt ígéri, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően felélesztik a lovashagyományokat, és a hamarosan megnyíló új játszóparkban, a Holnemvolt Várban lovasélményekkel is várják majd a látogatókat. Minderről bővebben is olvashattok itt.

Egy nyelvet beszélnek

2018. március 12. - maciblog

A csimpánzok és a bonobók számos gesztusa ugyanazt jelenti, ha találkoznának, valószínűleg megértenék egymást - ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A két közeli rokon főemlősfaj nagyjából 1-2 millió évvel ezelőtt vált el egymástól. 

A tudósok 33 bonobógesztus jelentését határozták meg, majd összehasonlították őket a csimpánzok gesztusainak már ismert jelentésével. Kiderült, hogy sok gesztus jelentése mindkét fajnál azonos és talán ugyanaz, mint az emberrel közös ősüké volt, ez arra utalhat, hogy a gesztusok öröklődhetnek. 

orangutan.JPG

A fővárosi állatkertben is nagy hagyománya volt a csimpánzok tartásának, de a terület szűkössége miatt az intézmény vezetői a főemlősök közül végül a gorillák és az orangutánok bemutatása mellett döntöttek. Ugyanakkor az elmúlt 150 év legjelentősebb fejlesztése zajlik az állatkertben, a Pannon Park elnevezésű ősvadon kialakításával később lehetővé válhat a csimpánzok, esetleg törpecsimpánzok, azaz bonobók bemutatása is. (fotó: zoobudapest.com)

Tíz dolog, amit nem tudtál a jegesmedvékről

2018. február 27. - maciblog

Belij és Szerij, az Állatkert két jegesmedve sztárját is ünnepeljük február utolsó előtti napján, a Nemzetközi Jegesmedve Napon.

a1.jpg

A jeles nap alkalmából 10 érdekesség a jegesmedvékről:

 • Szaglásuk nagyon kinfinomult, a dögszagot 30 km-ről is képesek megérezni, a hímek a nőstények szagát pedig akár már 100 km távolságból is megérzik. De a fókák sincsenek biztonságban a barlangjukban, a jegesmedvék akkor is érzékelik őket, ha egy méter mélyen vannak a hótakaró alatt 1,5 km távolságban.
 • Bundájuk nagyon jól szigetel, így az orrfelületüket leszámítva gyakorlatilag nem veszítenek hőt.
 • Ez egyben sebezhetőségüket is jelenti, mert melegebb időben sem képesek hőt leadni, így viszonylag alacsony hőmérsékleten már hőgutát kapnak.
 • A fehér szőrszálak közt üreges, átlátszó szálak is megtalálhatók, melyeknek a hőszigetelésben és az úszásban van szerepük
 • A jegesmedve bőre fekete színű.
 • Vemhesség alatt a nőstény akár 200 kilót is hízhat.
 • A jegesmedve bocsok születéskor kb. 1 kilósak, meztelenek, süketek, és vakok.
 • Élelem után kutatva sokszor napi 70 km-t is megtesznek.
 • Ha üldözőbe veszik zsákmányukat, akár 40 km/h sebességre is képesek.
 • A tudósok már a jegesmedvék talpnyomából is izolálni tudják a DNS-üket.

Nem repül Afrikába, inkább itthon kocsmázik egy gólya

2018. február 24. - maciblog

Gólya a havas tájon: a kecses madár fehér tollai miatt szinte elvész a látóhatáron, csak kevés fekete tolla és narancspiros lábai/csőre miatt tűnik ki a hómezőből. Egyre több gólyát látni itthon, télvíz idején, mert sok madár dönt úgy: az enyhébb telek miatt nem vállalja a hosszú utat Afrikába, hogy ott átteleljen.

00281063.jpeg

Így döntött egy gólya a déli határvidéken is, aki már sokadik éve martad itthon télire, és Ásotthalmon tölti a telet, sőt olykor betér a helyi kocsmába is. Nemrég a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága tett fel képet róla a Facebookra, ahogy éppen az ivó felé közelít.

nevtelen.jpg

Fontos tudni, hogy ha etetni akarjuk a gólyákat, akkor nemcsak a táplálék fajtája, de a felkínált falatok megfelelő nagysága is fontos szempont:

 • 10 cm-nél nem szélesebb keszegek, a magas hátú vagy ennél nagyobb halak darabolva
 • 10-15 cm hosszú, virsli vagy kolbász vastagságú nyers marhahús darabok, kacsa-, liba-, pulyka-, tyúkszív és zúza (nyers disznóhús a féregfertőzés veszélye miatt nem adható!)
 • tenyészetből származó egér, süldő patkány, naposcsibe és naposkacsa tetemek

Egy gólya napi táplálékigényét télen is fedezi:

 • 3-5 db tenyérnyi keszeg
 • vagy egy nagy marék marhahús nyesedék
 • vagy 6-8 egér
 • vagy 1-2 süldő patkány
 • vagy 3-4 naposcsibe, naposkacsa

Etetéskor óvatosan - nem közvetlenül feléje haladva - közelítsük meg a madarat 15-20 méterre, majd lassú, nyugodt, alulról induló kézmozdulattal dobjuk a közelébe a táplálékdarabokat. Utána óvatosan hátráljunk el, hagyjunk teret és időt a madárnak, hogy felfedezze az élelmet, hogy rájöhessen, neki próbálunk segíteni.

Öt éves lett Asha, az elefántlány

2018. február 15. - maciblog

Eshetett a havas eső, fújhatott a szél, Asha ötödik szülinapján mégiscsak jónéhányan álltak a kifutó előtt, sőt, a látogatók egy csoportja még dalra is fakadt „Boldog-boldog-boldog születésnapot” kívánva a szépséges elefántlánnyá cseperedő ormányosnak.

dsc_4946.jpg

Asha egyébként születése óta az Állatkert legnépszerűbb állata. A köszöntésére rendezett kis ünnepségen elhangzott, hogy eddig majd’ 650 örökbefogadója volt, ami rekord az állatkerti állatok között. Kisöccse, Arun azonban méltó vetélytársa, még alig múlt negyed éves, de már több mint 150-es fogadták örökbe.

dsc_4966.jpg

Fánika – aki szintén nagy kedvenc az állatkerti látogatók között – is felköszöntötte a rokont, s azt ígérte, hogy hét végén is eljön, hogy a látogatók kedvükre simogathassanak egy majdnem igazi elefántot.

A képeket László Melinda készítette

Előbújt belőlem a vadállat

2018. február 14. - maciblog

Most felejtsük el, hogy ez az ótvar idő mindenkiből a legrosszabbat hozza ki, mert egy csodás tavaszi napon is legszívesebben ordítottam volna, ha hasonló élmény ér. Ebben most csak a babakocsiban alvó fiam akadályozott meg, és az a gyönyörű vizsla, amelyik beleszagolt a nyakába. 

vizsla-1491593550-1.jpg

(a kép illusztráció)

Nagyon tudom szeretni a kutyákat, nekünk is van kettő, a neveletlen gazdáikkal viszont kezd tele lenni a hócipőm. A Városligetben sétáltunk, Milán tíz perc után elaludt a babakocsiban én pedig dideregve figyeltem a tavaszt váró fákat. Ekkor tűnt fel a kanyarban a csodás vizsla, mögötte jócskán lemaradva az okostelefonján matató gazdája.

A kutya, ahogy meglátott minket, odaszaladt hozzánk és intenzív farkcsóválás közepette beleszagolt a fiam nyakába, majd képen nyalta. Mire feleszméltem, a fiam már ébren volt, kacagott és markolta a blöki képét, boldogan sikongatva, hogy va, va – ez milánul kutyát jelent. A kutyus hamar megunta, érdekesebb dolgok felé indult, én meg letöröltem a kutyanyálat a gyerek arcáról.

Baromi dühös voltam, de próbáltam mosolyogni, úgy kérdeztem a fiatalembert, miért nem figyel a kutyájára? Jól kiosztott. Mit hisztizel? Nem bánt senkit! Valóban, de ez engem egyáltalán nem érdekel. Próbáltam magyarázni, hogy senki sem örül, ha egy kutya egy csecsemő arcába dugja a képét, hogy éppen abban a magasságban van a feje, ahol a gyereké, hogy figyelnie kellene az állatra, maga mellé hívni, előre szólni, hogy nem bánt és megvárni, amíg reagálok. Két mondatot sem tudtam elmondani, kutyás barátunk elküldött a fenébe, és ballagott tovább.

A vizslával még szemeztünk egyet, szívesen megkérdeztem volna tőle, mikor töltött vele időt igazán a gazdája, tudod, amikor nem két sms között megyünk a kutyánkkal egy kört, hanem élvezzük a vele töltött időt, játékot, egymás társaságát. Mert valami ilyesmiről szólna ez, nem? Tanulunk egymástól és tanítjuk egymást. Felelősek vagyunk egymásért, leginkább pedig az erősebb a kiszolgáltatottabbért, ember a kutyáért.

Téli olimpia: az Állatkertben feljöttek a dobogóra a pingvinek

2018. február 13. - maciblog

A Dél-Koreában zajló téli olimpia alighanem megmozgatta a budapesti Állatkert pingvinjeit is, akik olyan jó eredményt értek el, hogy felállhattak a dobogóra. Az Állatkerti Alapítvány összesítése szerint ugyanis januárban ezek a madarak lettek csapatversenyen az ezüstérmesek az állatok örökbefogadási listáján.

826_1428329817_0.JPG

A legnépszerűbb állatok csapatversenyében az aranyat az elefántok vitték. A dobogó harmadik helyén a jegesmedvék és az oroszlánok mellé szorultak a zsiráfok. Egy éve még ők álltak az élen, köszönhetően a tündéri zsiráfborjak születésének, akiket sokan fogadtak örökbe, de azóta langaléta kamaszokká nőttek.

arun.jpg

Egyéniben megkérdőjelezhetetlen volt Arun, az elefántbébi elsősége. Ez nem meglepő, hiszen itt a blogon is írtunk róla, hogy bár csak tavaly novemberben született, olyan cuki, hogy az örökbefogadók nem bírnak betelni vele, így ő lett a 2017-es teljes év legnépszerűbb állata is a kertben.

top10_kep_201801.jpg

Az egyéni toplista második helyezettje Bandita a mosómedve, a harmadik pedig Belij, a jegesmedve ikrek népszerűbbike. A  TOP10-be befért Auróra a kispanda, Basil az oroszlán, továbbá - életében először - Maszat az ormányosmedve, valamint Niva és Norbit a szibériai tigrisekek, Lone az orángután és Fülöpke a pingvin is.

Az első kép forrása az Állatkerti Alapítvány, a második kép László Melinda fotója

Mókuskám, itt az oroszlánod!

2018. február 07. - maciblog

Vagy inkább egy tigrist, esetleg egy krokodilt vártál? Bármelyik a tiéd lehet, mert egy szerelmes szív számára nincs lehetetlen! 

azsiai_oroszlan_70.JPG

Jön a Bálint-nap! Hagyd az amúgy is védett hóvirágot a természetben pompázni, felejtsd el az unásig ismételt kliséket, lepd meg kedvesedet valami különlegessel! Ünnepeljetek az Állatkertben! Ajándékozd meg a nagyon nagy Őt azzal, hogy örökbe fogadod számára valamelyik kedvenc állatát. 

Lépjetek be a szerelmesek napján az állatkerti nevelőszülők közösségének teljes jogú tagjai közé! Ezt a lehetőséget most azzal fejeli meg az állatkeret, hogy két-két meghívót kaptok a májusi és az októberi nevelőszülői értekezletre. Tehát nem is egy, de mindjárt három ajándékról szól majd a szerelmesek napja.