Ez a gyík tudja, mi a hosszú házasság titka

2017. augusztus 18. - maciblog

A kurtafarkú gyík olyan, mint egy puli: az ember nem tudja eldönteni, hogy éppen most nézi-e, vagy a fenekét fordítja felé. A két állat ugyanis kísértetiesen hasonlít egymásra abban, hogy nem tudni, melyik az elejük és a hátuljuk.

1a_1.jpg

A gyík tömzsi, rövid farka éppen úgy néz ki, mint a 35 centis testhosszának másik végén elhelyezkedő feje. Az ízeltlábúakkal, virágokkal, gyümölcsökkel és bogyókkal táplálkozó állat Ausztráliából származik.

2a_1.jpg

A kurtafarkú gyík párban él és annyira ragaszkodik párjához, hogy a hím és a nőstény egy életre szóló kötelékben él. A telet ugyan külön töltik, de a pár minden tavasszal újra találkozik, és így húsz évnél tovább is elélnek. Úgy tűnik, ezek a gyíkok tudják, mi a hosszú házasság titka.

Halálfejes a neve, mégis a legcukibb

2017. augusztus 15. - maciblog

Halálfejes mókusmajom. Hát nem hangzik túl bizalomgerjesztően. Ám a maki egyáltalán nem félelmetes. Sőt, az egyik legcukibb dolog, amivel az állatkertben találkozni lehet. Önfeledten ugrándozik a fák ágain, futkos, hintázik, egy percre sem áll le.

1a.jpg

A legjobban azonban az étel érdekli. Már messziről becserkészi a kikészített gyümölcsöt, aztán óvatosan megközelíti.

3a.jpg

Lassan kúszik a közelebb a tálhoz, aztán amikor közelebb ér, rástartol, és az utolsó métereket olyan gyorsan teszi meg, mintha puskából lőtték volna ki.

2a.jpg

Odaér a gyümölcsöstálhoz, és válogat. Szilva legyen, vagy inkább alma? Esetleg körte? Szép színes, friss mindegyik falat. Végül a szilvát választja. És a halálfejes mókusmajom ekkor ledobja a cukiságbombát: kézbe veszi a szilvát, és akkurátusan megtörli a bozontos farkával, mielőtt megeszi.

Leterítette a hőség a jegesmacikat

2017. augusztus 11. - maciblog

Megint 40 fok körüli hőség volt Budapesten, ezt pedig a legtöbb állat már nehezen viseli. Így volt ezzel az Állatkert két sztárja, Belij és Szerij is.

20170807_141232.jpg

A jegesmackók a medencéjük szélén ücsörögtek, és bár egymást elszórakoztatták a tikkasztó hőségben, inkább úgy voltak vele, hogy ha lehet, nem is nagyon mozdulnak meg, inkább csak heverésznek.

20170807_141203.jpg

Persze így is rengetegen voltak kíváncsiak rájuk, mindig tömeg volt a medencéjük körül, sokan fotózták, videózták őket. Persze, amikor nincs ez a tikkasztó kánikula, ők is sokkal virgoncabbak, erre példa ez a tavaszi videó:

 

Július a ragadozók hava

2017. augusztus 09. - maciblog

Többségében a nagyragadozók "taroltak" júliusban az Állatkerti Alapítvány örökbefogadási listáján, de egy kakukktojás azért akadt. A kivétel Asha, a negyedik születésnapját februárban ünnepelt elefántborjú volt - júliusban őt fogadták legtöbben örökbe. Ashának azonban meg kellett osztania az aranyérmet egy igazi nagyvaddal: az örökbefogadók körében ugyanolyan népszerű volt Niva, a szibériai tigrishölgy.

top10_julius_kep_negyesholtverseny.jpg

Az Állatkerti Alapítvány rendszeresen közzéteszi a legtöbbször örökbe fogadott állatok listáját. Ebben a hónapban az ezüstérmet  Basil, a méltóságteljes hímoroszlán, bronzérmet pedig Belij, a mindig bohóckodó jegesmedve érdemelte ki. A TOP10 következő helyein sokszoros holtversenyben Bandita, a mosómedve, Norbi, a hím tigris, Sheshe a kis zsiráf, Zawadi, a szurikáta, Borisz, a manulkandúr, Lili a lajhár, Cumana, az óriásvidra, Sandra zsiráf és Hedvig hóbagoly osztozott.

Ez is állati jó

2017. augusztus 04. - maciblog

Rudi, az ormányos medve csak epizódszerepet kapott, mégsem csalódtak az állatkert kedvelői szerda este. A Zenés Állatkerti Esték e heti programját ugyanis Geszti Péter adta a Létvágy koncerttel, fergeteges jókedvvel – és hangerővel, ami ellen az állatok sem emeltek kifogást. 

gesztitotal.jpg

Biztosan meg is szokták már, hogy nyáridőben a város zaja mellett – ami számukra már teljesen természetes – új, érdekes hangok is hallatszanak a lakóhelyükön, hiszen több mint másfél évtizede rendszeres kánikulai program a hetente jelentkező koncertsorozat. 

orvosmedves.jpg

Sőt, idén még egy ráadás koncert is lesz a jövő heti Papa.Jazz és az azt követő Budapest Bár után az Állatkerti Alapítvány 25. születésnapja alkalmából rendezett jótékonysági koncert, a Sztártesók az állatkertben, augusztus 23-án.

Itt Király Linda és Viktor, Tóth Gabi és Vera valamint Vastag Csaba és Tamás lépnek fel, -fennállásuk óta először közösen! A koncert teljes bevételét az állatkerti állatok javára fordítja az Alapítvány, már csak ezért is érdemes lesz jegyet venni rá.

No, meg a nem mindennapi élményért… 

Ez már nekünk is sok

2017. augusztus 02. - maciblog

Pedig mi itt a medencében, mondanám, hogy mint hal a vízben, ha nem lenne ez egy fókától erős képzavar. A halakat már felfaltuk, de úszkálunk, mókázunk rendületlenül. Sajnos, a hőség elviselésében nem tudunk segíteni, ti nem csobbanhattok velünk.

cam02526.jpg

A budapesti állatkert azonban az embert próbáló kánikulában is jó program, sok árnyékos padon meg tudtok pihenni a tikkasztó melegben, és a párakapuk is segítik elviselni a forróságot.

A tisztaság fél egészség

2017. július 28. - maciblog

Láttatok már tusoló hangyászt? Imádnak pancsolni! Kéjesen vakargatják a hasukat a vízsugár alatt, ágaskodnak, hogy minėl közelebbről ėrje őket a hűsítő permet.

received_1983669535186723.jpeg

Éppen ûgy vakargatják a fejüket a vīz alatt, mint mi, emberek, amikor hajat mosunk.

received_1983669525186724.jpeg

Nyújtôznak, ágaskodnak, hogy minél nagyobb felületen érje bundájukat a vīz.

received_1983669521853391.jpeg

Elégedetten vakargatják a pocakjukat fürdés közben.

received_1983669531853390.jpeg

Újabb kánikulai napok következnek, így jó eséllyel láthatjátok ti is élőben, ahogy a hangyász zuhanyozik, ha kilátogattok a budapesti állatkertbe! A csodás képsorozatot Nógrádi Tímea készítette.

received_1983669528520057.jpeg

Hatalmas szempillák, átható tekintet

2017. július 25. - maciblog

Láttatok már ilyen szemeket? Fantasztikus érzés egészen közelről belenézni egy zsiráf szemébe, és ezt az élményt idén mindenki átélheti a budapesti állatkertben. Naponta kétszer, délelőtt 11 órakor és délután 2-kor ugyanis egy emelvényről, szemmagasságból lehet etetni a zsiráfokat egy különleges táppal. Izgalmas szemezni egy zsiráffal és figyelni, ahogyan az akár 40 cm hosszúra kinyúló érdes-nyálas nyelvével lekanalazza a kezünkről a zsiráfcsemegét. Igaz, ezért az élményért külön fizetni kell, de két gombóc fagyi árát, 500 forintot érdemes beáldozni a kalandért.

zsirafok_604.jpg

Nemrég írtunk arról, hogy az első foltos nyakorjánt – azaz zsiráfot – Sissi, a magyarok királynéja ajándékozta az állatkertnek a schönbrunni császári állatpark gyűjteményből. Ez a faj azóta is remekül érzi magát Budapesten, és a közönség is imádja őket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy általában a zsiráfokat fogadják a legtöbbször örökbe. 

zsirafok_santana_539.jpg

Három napja volt a korelnök, a képen látható Santana 21-ik születésnapja. Ő már többszörös anyuka. Idén az ő borja volt az állatkert első újszülöttje, Sauda, aki január 1-én jött a világra.

Fekete-fehér, mégsem panda

2017. július 22. - maciblog

Olyan cuki, mint egy pandamaci, még hasonlít is rá, mert bundájának domináns színe a fekete és a fehér. Mégsem panda, hanem sörényes hangyász, vagy más néven hangyászmedve.

1_14.jpg

A fővárosi Állatkertnek nem voltak állandó lakói a sörényes hangyászok. Ugyan 1895-ben még láthatta a közönség a Dél-Amerikában őshonos faj egy példányát, ám azután csaknem 120 évet kellett várni egy újabbra.

2_8.jpgEgy tenyészprogram keretében végül 2014 nyarán érkezett Budapestre két hangyász: Isabela és William. Két évre rá, tavaly októberben aztán utóduk született, akit a bundája mintázata után Bejgli névre kereszteltek a gondozói.

Sissi királyné ajándéka egy zsiráf volt

2017. július 20. - maciblog

Már a kezdetektől több száz állat otthona volt az idén 151 éves budapesti Állatkert. Az 1866-os megnyitás idején a kertben nagyjából 140 faj félezer egyede élt, de a ma jellemzőnek tartott állatkerti fajok (oroszlán, tigris, elefánt, víziló, zsiráf) ekkor még teljesen hiányoztak.

3_6.jpg

Gazdag volt viszont a különféle majmok és makik, illetve a papagájok gyűjteménye, habár ezeket az állatokat nem feltétlenül azon a néven ismerték, amelyet ma használunk. A papagájokat például kajdácsoknak nevezték, a szerecsenmaki pedig fekete rémke néven emlegették.

A haza bölcse Kristófot látogatta

A kert legnépszerűbb lakója akkoriban a Kristóf nevű barnamedve volt, akit az utókor által a haza bölcsének nevezett Deák Ferenc szinte naponta meglátogatott. Az Állatkert első elefántja 1875-ben, az első tigris 1876-ban, az első víziló 1893-ban, az első orrszarvú pedig 1894-ben érkezett.

4_1.JPG

Mindannyiukat megelőzte azonban az első zsiráf, amit nem más, mint Sissi királyné ajándékozott a schönbrunni császári állatpark gyűjteményből az Állatkertnek. Így esett meg, hogy 1868-ban egy "foltos nyakorján" - így is nevezték a zsiráfot akkoriban - érkezett Pestre.


(Archív képek: 1. Fortepan/Budapest Főváros Levéltára, 2. zoobudapest.com)