Amikor még "humánus" bikaviadalok voltak az Állatkertben

2018. június 16. - maciblog

Ma, amikor inkább gyerekprogramokkal csábít látogatókat a budapesti Állatkert - például a nemrég megnyílt Holnemvolt Várral - nem is gondolnánk, hogy jó száz évvel ezelőtt még egészen más programokkal is próbáltak látogatókat vonzani és bevételt növelni. Az 1900-as évek elején például bikaviadalokat rendeztek.

02-vidarobikak.jpg

Az akkoriban amúgy is elszaporodott, az Állatkert profiljától meglehetősen idegen mutatványos látványosságok sorát 1904-ben bővítették a "humánus" bikaviadalokkal: a torreádorok nem ölték meg az állatokat, csak egy tűt szúrtak a bikák fején a vastag bőrbe, ezzel jelezve, hogy legyőzték őket.

2_14.jpg

A bikaviadalok ugyan teltházasak voltak, de amikor az egyik torreádort megsebesítette egy bika, felépülése után  - hogy felszítsák a közönség érdeklődését - elhíresztelték, hogy miután visszatér az aréna, a szokásoktól eltérően mégiscsak megöli az őt megsebesítő állatot. 

Amikor azonban elővette a speciális kardot, amivel a bikáknak a kegyelemdöfést szokták megadni, a rendőrség leállította az előadást, a fegyvert pedig elkobozták. Hiába követelte a lelátó közönsége a bika halálát, a hatóságok ezt már nem engedték. Ezzel vége is lett a rövid ideig tartó állatkerti bikaviadaloknak.

Elefánt és gorilla csapott össze az Állatkertben

2018. június 12. - maciblog

Végül az elefánt győzött. De senki ne gondoljon valami komoly, vérre menő küzdelemre, sőt ellenkezőleg: a két állatkölyök a budapesti Állatkert májusi örökbefogadási listájának első helyéért versengett, vagyis ez igazából "cukiságviadal" volt.

webarun.jpg

Az örökbefogadók szívét az Állatkerti Alapítvány összesítése szerint májusban Arun, az ázsiai elefántbébi dobogtatta meg leginkább, a második helyet pedig Indigo, a gorillabébi szerezte meg. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Sheshe, a zsiráf állhatott.

1_24.jpg

Az eredmény nem meglepő, hiszen Arun bár csak tavaly novemberben született, viharos gyorsasággal lett az örökbefogadók kedvence. Már az első két hónapban annyira cuki volt, hogy a 2017-es év legnépszerűbb állata lett, és idén is a legkedveltebb: áprilisban is ő volt az első.

Az első képet László Melinda készítette.

Meglesheted a matakóbébit, amelyik labdát csinál magából

2018. június 09. - maciblog

Ismét új lakója van a budapesti Állatkertnek: nemrég költözött be új otthonába a Marosvásárhelyi Állatkertből érkezett Balu, a tízéves barnamedve, viszont van egy újszülött is: néhány hetes csupán a matakóbébi, akit még ritkán látni, de ha szerencsés vagy, meglesheted!

34788862_10155374409565896_2604646546876137472_n.jpg

A Pálmaházban lakó matakóknál volt gyermekáldás. De mi is az a matakó? A tatuk, vagyis az övesállatok közé tartoznak, az Állatkertben 2015 vége óta láthatók. 2016-ban még csak egy hím matakó élt itt, a tavalyi évben viszont két nőstény is érkezett, most pedig itt a matakóbébi!

matako_apoloval06_foto_bagosi_zoltan.JPG

A matakó Dél-Amerikában őshonos, a hátát csontos páncél borítja, amely külön elemekből áll, így a kemény páncél ellenére az állat össze tud gömbölyödni. A matakónál a páncél részei közötti kapcsolódás annyira rugalmas, hogy az összegömbölyödés szinte teljes, az állat egyszerűen „labdát csinál magából”.

Képek forrása: zoobudapest.com / Bagosi Zoltán

Bébicápák a budapesti Állatkertben? Igen!

2018. június 04. - maciblog

Cápákat nem sűrűn látunk állatkertekben, a budapestibe viszont hamarosan egy egész falka cápabébi érkezik. Az ősszel ugyanis megnyílik a budapesti Állatkert területén nemrég, májusban átadott Holnemvolt Vár legújabb attrakciója, a kiscápákat bemutató Cápasuli.

halbalhe-slide-meselandia.jpg

Ám addig is, itt a nyár, a Holnemvolt Vár játszópark ezernyi élményt kínál, hiszen az nem más, mint másfél hektár játék és mese.

A játszópark annyi élményt kínál a gyerekeknek, hogy felsorolni is nehéz: a mesebirodalom talán legérdekesebb attrakciója a Vidámpark újraindított, 110 éves régi körhintája, de ez csak egy a sok, lenyűgöző attrakció közül:

Mindenki megtalálja az őt leginkább érdeklő programot: van állatsimogató kézműves foglalkozás, a Hetedhét Palotában pedig ismerős állatmesék elevenednek meg. Aki Vukkal, Mekk Elekkel, A Nagy Ho-ho-horgásszal, Pom Pom-mal, Süsüvel vagy Dr. Bubóval "találkozna", annak itt a helye.

Karnyújtásnyira több száz színpomás pillangó

2018. június 01. - maciblog

Bár a legtöbben nem szeretik a rovarokat, a színpompás trópusi lepkékért nem lehet nem rajongani. Május végén újra megnyílt a budapesti Állatkertben a Pálmaház mögötti területen az egyik legkedveltebb időszakos látványosság, a Lepkeház, ahol egészen közelről megcsodálhatók a pillangók.

1_11.jpg

A Lepkekertben 260 négyzetméteren 1200 köbméternyi légterében repkedő lepkék itt teljesen szabadon mozognak: se üvegfal, se háló nem gátolja a lepkéket, ahogy a látogatókat sem abban, hogy gyönyörködjenek bennük. És van is miben: a Lepkekertben csaknem két tucat trópusi pillangó több száz egyede látható.

lepke06_foto_bagosi_zoltan.JPG

Csupa egzotikus, színpompás, hatalmas példány - Közép- és Dél-Amerikában őshonosak. Sárga, piros, narancsszínű hatalmas szárnyukkal ide-oda repkednek, és az is előfordul, hogy a vállunkra, fejünkre szállnak. Persze még ilyenkor is tilos kézzel hozzájuk érni!

A második kép forrása: zoodudapest.com/Bagosi Zoltán

Medencés lakosztályt kapott az Állatkert új lakója, Balu

2018. május 29. - maciblog

Lassan belakja új otthonát a budapesti Állatkert legújabb lakója, Balu, a barnamedve. Alig több mint egy évvel azután, hogy tavaly tavasszal megérkezett a moszkvai állatkertből Belij és Szerij a jegesmedve ikerpár, nemrég a tízéves hím barnamedve talált itt új otthonra.

33353467_10155345239010896_4907265504529350656_n.jpg

Balu nemrég érkezett a Marosvásárhelyi Állatkertből, és igazán takaros lakrészt kapott. Kényelmes kifutója, sőt medencés lakosztálya van: nagyokat pancsol a hűs vizű medencében. Balu a ragadozóknak otthont adó zónában kapott helyet, némi szervezés után: a rozsomákok volt helyén lakik, akik pedig átköltöztek a hiénák helyére.

186_245b30e480.jpg

Ki ne emlékezne Kipling A Dzsungel könyve című regényéből Maugli bölcs tanítómesterére, Balura? A más gyerekmesékből is visszaköszönő medve figurája most már "élőben" is látható, és igen népszerű. Balut ugyanis - akárcsak állatkerti elődeit sokan - máris örökbe fogadták az Állatkerti Alapítvány örökbefogadási programjában.

 

Balu első nevelőszülője a reformkori politikus nevét viselő Klauzál Gábor Társaság. A névadó, a Battyhány-kormány minisztere Deák Ferencet segítette a kiegyezéshez vezető úton. Deák lelkes állatkert-barát volt, hiszen az 1866-ban megnyílt Fővárosi Állat- és Növénykertben kedvenc állata is volt: éppen egy barnamedve, Kristóf.

Az első kép forrása a zoobudapest.com, a másodiké a Marosvásárhelyi Állatkert honlapja.

Jegesek egymásközt

2018. május 14. - maciblog

Olimpiai bajnokkal sem minden nap találkozik az ember! Még az Állatkertben sem, legfeljebb sátoros ünnepnapokon. Vasárnap pedig - az állatkerti nevelőszülők napja - igazi ünnepnap volt, amelyen rövid pályás gyorskorcsolya olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang Ádó örökbe fogadta a jegesmedvetesókat! (Testvére, a szintén olimpiai bajnok Sándor nevében is, aki külföldi útja miatt nem tarthatott vele.)

jegesek.jpg

Neki is küldjük a fényképet, amin még Bese-maci, az Állatkerti Alapítvány barátságos jegesmackója is integet az új nevelőszülőknek!

Egy ilyen nevelőszülői értekezlet egyébként remek móka. Most kivételesen nem csak az állatokat dicsérjük, hanem az embereket is, akik ilyenkor valóban „felelős gazdikként” viselkednek (mert más alkalmakkor viszont az állatkerti látogatók között is vannak rendbontók.) De tegnap valahogy nem dobolt senki a kifutók üveg válaszfalán, nem kergették az úton szabadon totyogó kacsákat és mintha a vakufunkciót is sikerült volna kikapcsolni a telefonokon.

Ilyenek az állatkerti nevelőszülők.

Szülői értekezlet szorongás nélkül

2018. május 11. - maciblog

Nem kell félni az értékeléstől, a tanulmányi eredmények, vagy éppen az óra alatti viselkedés kivesézésétől.

Ezt a fogadóórát ugyanis az állatkerti állatok örökbefogadóinak, tiszteletbeli nevelőszülőinek rendezik most vasárnap, rendkívül színes programokkal.

Ezúttal az örökbe fogadott állatok gondozói mesélik el legújabb állatkerti történeteiket, érdekes játékokon, izgalmas tombolán vehetnek részt az egész napos rendezvény vendégei, akik a 2018-as, Phjongcshangban megrendezett téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya magyar olimpiai aranyérmesével, Liu Shaoang Ádóval is találkozhatnak.

A sportoló szintén olimpiai bajnok testvérével, Sándorral örökbe fogadja Belijt és Szerijt, a jegesmedveikreket. 

szuloi_ert.jpg

A gyakorlott örökbefogadók már tudják, az újak pedig most megtapasztalhatják, milyen remek dolog állatkerti nevelőszülőnek lenni, és arról is meggyőződhetnek, milyen sokoldalúan hasznosul jótékony gesztusuk, amellyel támogatják a fővárosi állatkertet.

Nekiment a gorilla az elefántnak

2018. május 10. - maciblog

Szerencsére nem volt véres a küzdelem, az ugyanis nem territóriumért vagy élelemért, hanem az örökbefogadók kegyeiért folyt. Az eredmény: A-I-A, azaz Arun, Indigó és Auróra a legnépszerűbb állatok áprilisi TOP 10-es listájának vezető hármasa.

top10_kep_201804.jpg

Arun, az öt hónapos kis elefánt még az élen áll ugyan, de Indigó, a pöttöm gorillababa már ezüstérmes, és Auróra harmadik helye sem meglepetés, hiszen  a kispanda rendre ott van a leggyakrabban örökbe fogadott állatok élbolyában. A leggyakrabban örökbe fogadott állatok között már kissé leszakadva Sheshe, a lassacskán másfél éves zsiráfborjú (érdekes, hogy az alig egy hónappal idősabb Sauda korántsem ilyen népszerű az örökbefogadók között).

A gyönyörű szibériai tigrispár, Niva és Norbi egyaránt ötödik lett, osztozva a helyezésen Szerijjel, a jegesmedveikrek egyikével. Belij, a másik jegesmedve a nyolcadik helyre szorult vissza az örökbefogadók számát tekintve.

A korábbi nagy kedvenc, Asha, az immár ötéves elefántlányka épp csak befér a TOP 10-be, megosztva a helyezést Jusztinával, a vízilóval és Hedviggel, a hóbagollyal.

Győzött tehát áprilisban is a cukiságfaktor: az állatkerti állatok örökbefogadói ennek alapján választottak.

Hatmillióból kényeztetik az állatkerti elefántbébit

2018. május 05. - maciblog

Szinte tejben-vajban fürösztik tavaly novemberi születése óta Arunt, az elefántbébit. Itt a blogon is írtunk róla, hogy ő lett a 2017-es év legnépszerűbb állata a budapesti Állatkertben. Őt fogadták örökbe ugyanis legtöbben tavaly az Állatkerti Alapítvány összesítése szerint.

webarun.jpg

Az Alapítvány az adóbevallási időszakra figyelemmel - amellett, hogy idén is köszönettel veszi az 1%-os felajánlásokat - beszámolt arról, hogy a tavalyi adományokat nagyrészt Arunra költötték. Mint írják, a tavalyi majd' hatmillió forint segített abban, hogy az elefántbébi kényelmes körülmények közé érkezhessen az Állatkertbe.

arun.jpg

Az Alapítvány a tavaly összegyűjtött 1%-okból például a Szavannaház fűtésének korszerűsítését segítette, hiszen tudni lehetett, hogy a késő ősszel érkező kis elefánt miatt szükség lesz a hatékonyabb fűtőrendszerre. Új homok is került a kifutóba, valamint érdekes és hasznos etetőszerkezet Angel, a mama és Asha, a nővérkéje számára.

2018_arun_honlap2.jpg

A fotókat László Melinda készítette.