jegesmackó blog

Hallgasd meg a kék bálna énekét!

2017. augusztus 21. - maciblog

Igazi csodákat rejt a budapesti Állatkert Nagysziklája. Már maga a mesterséges szikla sem kis dolog: az eredeti műsziklát 1908-1912 között építették, a 34 méter belmagasságú vasbeton kupola a kor nagyszerű műszaki és építészeti teljesítménye volt. Az alábbi, archív képen a Nagyszikla építése látható:

4_the_great_rock_before_construction.JPG

A Nagyszikla belsejében pedig 2012 óta működik a nagyszerű Varázshegy, ami nem más, mint egy 3200 négyzetméteren elterülő, 16 különböző teremből álló hatalmas kiállítótér. Ezek közül talán az egyik legérdekesebb az Óriások Csarnoka. Itt egy 20 méteres ámbráscet életnagyságú modellje fogadja a látogatót.

oriasok3.jpg

Ebben a teremben sok mindent meg lehet tudni a kék bálnáról. Ez akár 30 méteres hosszával és 180 tonnás, vagy ennél is nagyobb súlyával a legnagyobb állat a világon. Méreteit jól szemlélteti, hogy a hossza két busznyi, a tömege pedig felér 45 afrikai elefántéval, pedig azok sem kicsik - 4 tonnát nyomnak! Ha már az afrikai elefánttal hasonlítjuk össze: a kék bálnának csak a nyelve akkora súlyú, mint egy elefánt. Az alábbi ábrán jól látható, hogy a kék bálna (legfölül) még a dinókat is felülmúlja: 

blue-whale-size-chart.jpg

Méreteihez képest az állat agya nem is olyan nagy: mindössze átlagosan 6,9 kilogramm - ezzel szemben az emberé alig 1,3 kilogramm. A Varázshegy termében egymás mellett szemlélhető az emberi és a kék bálna agyának modellje.

20170807_150320.jpg

Ugyanígy megtekinthető a kék bálna szívéről készült makett is, ami valóban lenyűgöző: a bálna szívébe belépő verőér olyan széles, hogy egy felnőtt ember át tudna bújni a belsejében. A kiállítótérben a látogatók ezt ki is tudják próbálni, mert belebújhatnak a bálna szívébe. Sőt, a látogatók meghallgathatják a "cetek énekét" is.

20170807_150250_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr712769220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása