jegesmackó blog

Peckes előkelőség, talpig pinkben

2017. szeptember 13. - maciblog

Nyakigláb, előkelő - és nem utolsó sorban jól öltözött - dámának tűnnek a rózsás flamingók, függetlenül attól, hogy az állat fiú-e vagy lány. Peckesen, kimérten lépdelnek az Állatkertben a kifutójukon, vagy csak állnak és nyújtogatják hosszú nyakukat. Csoportban élnek, és ha 40-50 flamingót látunk egyszerre, még lenyűgözőbb a látványuk.

1_16.jpg

Nem mindennapi az sem, ahogyan alszanak: a rózsás flamingó egy lábon állva, fejét a testéhez szorítva pihen. Érdekesség, hogy rózsaszín tollazatuk csak idővel alakul ki, hiszen a fiókák testét még szürke, pihés tollazat fedi, és a már kifejlett, de nem ivarérett állatok színe is inkább világosszürke, szürkésbarna árnyalatú.

3_7.jpg

Jellegzetes színüket a a táplálékként fogyasztott apró rákokban megtalálható, a karotinhoz hasonló színezőanyagtól kapják. A rózsás flamingók kinézetét a jellemük is követi: általában kimértek, nyugodtak. Még rendkívüli helyzetben sem vesztik el a fejüket: jó példa erre az alábbi felvétel. Higgadtan és fegyelmezetten engedelmeskedtek a kitelepítésnek, amikor gondozóik biztonságos helyre vitték őket a Floridára lesújtó Irma hurrikán elől:

A flamingók egyébként általában 40 évig élnek, ám olykor ennél jóval tovább is. Néhány éve, 2014-ben kellett elaltatni élemedett kora miatt Ausztrália egyetlen rózsás flamingóját az Adelaide állatkertben. A madár akkor már 83(!) éves volt. Valószínűleg ő volt a világ legidősebb flamingója.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr1012826236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása