jegesmackó blog

Indián nyár az Állatkertben: teknős- és muflonsimogató túra

2017. október 08. - maciblog

Ezekben a borongós, őszi, meglehetősen barátságtalan napokban minden kis napsugárnak örülni lehet. Így voltak ezzel az Állatkert lakói is: kiélvezték az indián nyár talán utolsó napos perceit-óráit.

Előbújtak például a teknősök is: kicsik és nagyok. Az aldabrai óriásteknősök talán jó néven vették a finom érintést, az igazság azonban az, hogy bármilyen vonzó is a lehetőség, az állatkerti állatokat tilos megérinteni, csak az állatsimogató lakóit szabad kényeztetni. A napsütésre szervezetük energiaháztartása szempontjából nagyon nagy szükségük van a teknősöknek.

2_10.jpg

A kifejlett aldabrai teknősök páncélhossza a 120 centimétert, tömegük a 250 kg-ot is elérheti, sőt, előfordult már olyan példány is, amely több mint 350 kilót nyomott. Az aldabrai óriásteknősök akár a 200 éves kort is megérhetik, így a faj a leghosszabb élettartamú állatok közé tartozik.

1_18.jpg

Nem csak a teknősök, a muflonok is imádják a napfürdőzést, és ők sem bánják, ha megsimogatják fejük ékességét. A kosok tülkös szarvát úgy hívják, mufloncsiga, és akár 5 kilós is lehet. A szarv a kos élete során folyamatosan nő, így a szarvakon lévő - a tavaszi és az őszi vedlések során keletkező - évgyűrűkből az állat korára lehet következtetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr1712939945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása