jegesmackó blog

Jónást, a vizilovat és az összes állatot dobra verte a csődbe ment Állatkert

2019. június 08. - maciblog

A budapesti Állatkert gazdálkodása stabil, sőt jelentős beruházásokra is jut pénz, ám ez nem volt mindig így. Sőt, a ma már több, mint 150 éves intézmény történetében több válságos időszak is volt. Kevéssel fennállása 40. évfordulója után, 1907-ben csődbe is ment.

82431.jpg

Ekkor a parkban élő több mint félezer állatot a csődeljárás részeként elárverezték. Furcsa fintora a sorsnak, hogy a budapesti Állatkert megnyitásakor, 1866-ben úgy tudott több értékes állatot is igen alacsony áron megvenni, hogy az akkor csődbe ment bécsi állatkerttől (nem azonos a schönbrunnival) szerezték őket árverésen.

Arról, hogy a századforduló után - részint a megcsappant látogatószám, a kevés bevétel és a hozzá nem értő gazdálkodás miatt - egyre nehezebb anyagi helyzetbe került Állatkert miként próbált túlálni, már itt, a blogon is írtunk. Például olyan, az Állatkert profiljától meglehetősen idegen mutatványos látványosságokkal, mint a bikaviadal.

2_14.jpg

1907-re aztán csődbe ment az Állatkertet működtető cég, és mindenüket elárverezték, ideértve az összes állatot, 519 egyedet. A látogatók kedvencét, Jónást, a vizilovat is. Mindez azonban nem jelentette az intézmény végét, mert mindent Budapest Székesfőváros vásárolt meg - azóta is a főváros a tulajdonos és a kert fenntartója.

Képek forrása: Fortepan, zoobudapest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr6414884712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása