Ő a legjámborabb, de ha feldühítik, gyilkológéppé válik

2019. szeptember 15. - maciblog

Békés növényevő emlősnek tűnik a viziló, aki lassan, komótosan mozog mint egy lajhár, és rendkívül ártalmatlannak gondolnánk. A jó hír, hogy általában az is.

3_12.jpg

A rossz hír, hogy az akár 3-5 tonnás termetéhez és általában lassú mozgásához képest könnyen fürge gyilkológéppé válik, hatalmas állkapcsa és óriási - 30 centis - fogai pedig ilyenkor nagyon veszélyessé teszik.

Meglepő, de a vizilovak évi mintegy 2900 ember haláláért felelősek világszerte, míg a rettegett cápák alig több, mint tucatnyi embert ölnek meg.

Arra is volt példa, hogy egy viziló megölt, szinte kettéharapott egy, a borjára támadó krokodilt.

01_1.jpg

Öröm az ürömben, hogy ilyen hirtelen hangulatváltozás a természetes élőhelyükön, Afrikában vadon élő állatoknál fordul elő leginkább, és csak akkor, ha felhergelik, illetve veszélyben érzi magát, a területét, vagy a kicsinyét.

Szóval a budapesti Állatkertben egyáltalán nem kell félni a vizilovaktól, de persze ne nyúljunk be hozzájuk, amikor megcsodáljuk őket az Elefántházban, vagy a külső medencéjükben.

02.jpg

A vízilótartásnak komoly hagyománya van az Állatkertben, hiszen az első állat, Jónás 1893-as érkezése óta folyamatosan élnek itt nílusi vizilovak. Jelenleg két nőstény: az 1973-as születésű Tücsök és lánya, Jusztina.

Képek forrása: jegesmackó blog, Állatkerti Alapítvány, zoobudapest.com

Egy régi mobillal életet menthetsz!

2019. szeptember 11. - maciblog

Betört a kijelzője, lehalt az akksija, vagy csak otthon, a fiókban porosodik a mobilod, mert már nem "okos"? Attól még nem szemét! Illetve olyan értékes szemét, elektronikai hulladék, amit nagyrészt újra lehet hasznosítani.

Ráadásul a régi, nem használt mobilok újrahasznosításával még életeket is menthetsz! Méghozzá gorillákét bonobókét és a csimpánzokét. Nekik segítesz abban, hogy megmaradhassanak eredeti élőhelyükön.

gorilla_684_indigo.jpg

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ércet ugyanis Afrikában, nagyrészt éppen ezeknek az állatoknak az élőhelyén bányásszák, pusztítva ezzel az egyébként is veszélyeztetett őserdőket.

Az állatok élőhelyét drasztikusan megváltoztatja a bányászat. Az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. Ám a telefonok újrahasznosításával ezen ércek bányászata csökken.

Az állatok és környezetük megóvása érdekében az Állatkerti Alapítvány akciót hirdetett iskoláknak a régi telefonok begyűjtésére. A telefonokat az Állatkertben, az Alapítványnál lehet leadni, ők továbbítják majd újrahasznosításra.

Már több zsáknyi telefon összegyűlt. Ez az első csomag arra vár, hogy elszállítsák - addig is plüssgorillák őrzik.

elszallitasravarva.jpg

Az akcióban az Állatkerti Alapítvány havonként hirdet nyertest: az az osztály, amelyik a hónapban súlyra a legtöbb telefont juttatja el, állatkerti sétát nyer, ahol a gorillák gondozóival is találkozhatnak a gyerekek. Az első nyertesekkel már folynak az időpont egyeztetések gorilláink meglátogatására.

Az Állatkertben még májusban, egy rendhagyó reggelivel hívták fel a figyelmet a mobilgyűjtő akcióra. A tanév kezdetével a verseny ismét aktuális, így érdemes feleleveníteni a reggeli emlékezetes pillanatait:

Képek forrása: http://www.allatkertialapitvany.hu/

Jön az elmúlt 150 év legnagyobb állatkerti attrakciója

2019. szeptember 08. - maciblog

Félidejéhez érekezett a budapesti Állatkert elmúlt 150 évének legjelentősebb beruházása, amely egészen új élményt kínál majd a látogatóknak. A munkálatokkal jól haladnak, és bár a tervezetthez képest néhány hónapos csúszással nyithat meg az új attrakció, a Pannon Park, megéri rá várni.

pp1.jpg

Az egykori Vidámpark helyén, 5 hektáros területen alakítják ki az új látványosságokat, az Állatkert részeként.

A területen jórészt állatkifutók kapnak majd helyet, valamint a hatalmas központi épület, a Biodóm. Ez egy négy kupolából álló fedett csarnok, melyben két kilométeres sétát tehetnek a látogatók.

pp2.jpg

A bemutató komplexum a 10-12 millió évvel ezelőtti Pannon-korszakot, a Kárpát medence ősvilágát idézi fel, és itt kap helyet Kelet-Európa legnagyobb, kétmillió literes tengervizes cápamedencéje is. A Pannon Park külső területeit parkok, sétányok, és az állatok kültéri szabadkifutói alkotják. Ide költöznek az elefántok is.

pp3.jpg

A Biodóm belső terében is lesznek parkrészek, sétányok és állattartó terek, mindez azonban fényáteresztő tető, afféle búra alatt kap majd helyet. Így ez a hatalmas tér igazi négy évszakos bemutatóhelyként szolgál majd. A Biodómban lakó állatok között lesznek kisebb emlősök, madarak, hüllők is.

pp4.jpg

A medencerészben a cápák mellett számos más tengeri állat is bemutatásra kerül majd az akvárium különböző medencéiben. Még manátuszok, vagyis tengeri tehenek is lesznek. A Pannon Park, és benne a Biodóm az állatkerti kiállítástechnika legkorszerűbb megoldásait fogja felvonultatni, ami biztosan egyedülálló élményt kínál.

pp6.jpg

Képek forrása: zoobudapest.com

Lenyűgöző sikertörténet Félixé

2019. szeptember 04. - maciblog

Viharosan a kerecsensólyomfióka története, de hollywoodi happy end lett a vége, hála a természetet és az állatvilágot kedvelő emberek gondoskodásának és az állatkertben immáron tíz éve működő Magyar Madármentők Alapítványnak, amelyet 2009-ben alapított az állatkert. Avarégetésben megperzselt sünik, fészekből kiesett madarak, elgázolt vagy mérgezett állatok ezrei kaptak itt új esélyt az életre az elmúlt évtizedben. Igyekeznek minden beteg, sérült erdőlakón segíteni, ehhez azonban fontos tudni néhány szabályt. Az állatkerti vadállatmentésről ITT olvashattok. 

felix.png

Ezekbe a szakértő kezekbe került bele májusban Félix is, miután az április derekán kikelt fióka kiesett két testvére mellől a fészekből. Mindkét lába eltört, kevés esélye volt arra, hogy valaha visszakerülhet a szabadba. Félixet azonban kemény fából faragták, jól reagált az állatorvosok kezelésére, és olyan rohamtempóban gyógyult, hogy július elején elkezdhették felkészíteni a madarat a szabadon engedésre, ami azóta meg is történt. Minderről ITT olvashattok bővebben.

Hálószobatitkokról is fellebbentik a fátylat

2019. augusztus 29. - maciblog

Kevés izgalmasabb, titokzatosabb hely van éjszaka Budapesten, mint az állatkert. Az év 364 napján ezt a rendkívüli világot csak a gondozók, az állatkert munkatársai láthatják, augusztus 30-án, pénteken azonban sok titokról fellebben a fátyol, hiszen a nagyközönséget is várják este 7-től éjfélig az Állatkertek Éjszakáján. Intim titkokra derülhet fény. Tudjátok például, hogy a tigrisek naponta akár harmincszor is..? De van ennél cifrább is, ezt pénteken, az egyik vetítéssel egybekötött előadáson el is árulják.

Azt mondják, hogy sokféle állattal lehet majd testközelből is ismerkedni. (A tigrissel persze nem:-), de lesznek köztük így is örök favoritok, illetve olyanok is, amelyeket általában borzongással (undorral?) vegyes tisztelettel figyelünk. Ilyenek a rovarok. A Varázshegy gyomrában megtudhatjuk például, hogyan próbálja némelyik rovar megtéveszteni a környezetét, vagy hogy miért dolgoznak olyan fáradhatatlanul a levélvágó hangyák.

rovar.jpg

Aki szeretné, és elég bátor hozzá, kézbe is vehet néhányat a látványos, különleges ízeltlábúak közül. Aki elővételben megvette a jeget, bölcsen tette, aki erre nem gondolt, az péntek este időben legyen a helyszínen, nehogy lemaradjon! Limitáltak a helyek! 

Ez valójában egy csendes kipusztulás

2019. augusztus 25. - maciblog

Ha így megy tovább, hamarosan már csak az állatkertben lesznek zsiráfok. Vadon élő társaik száma ugyanis három évtized alatt 40 százalékkal csökkent. A Természetvédelmi Világszövetség munkatársa, Fred Bercovitch az Euronewsnak beszélt a folyamatról, amelyet egyfajta csendes kipusztulásként jellemzett. Mint mondta, szép lassan eltűnnek a bolygóról ezek az állatok, a folyamat azonban nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát érdemelne. Már csak kevesebb mint százezer zsiráf él Afrikában, ráadásul ebből csupán mintegy hetvenezer, amelyik szaporodni is képes. 

zsirafok_santana_539.jpg

A Föld legmagasabb állatait Afrika sok országában fogyasztják, különböző testrészeit felhasználják divatcikkek, ékszerek, táskák készítéséhez is. A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény országai - közép-afrikai államok kezdeményezésére - most úgy döntöttek, ezentúl csak szigorúbb feltételekkel lehet zsiráfokkal, vagy zsiráfok testrészeivel kereskedni. 

A kezdeményezők névsora - Csád, Kenya, Mali, Niger, Szenegál és a Közép-Afrikai Köztársaság - azért fontos, mert a zsiráfok populációja ezekben az országokban csökkent leginkább az elmúlt években.

Teknős a pácban: segítség, felborultam!

2019. augusztus 17. - maciblog

Ha néha úgy érezzük, feje tetejére állt a világ körülöttünk, és nagy bajban vagyunk, gondoljunk arra, hogy milyen rossz lehet ugyanez a teknősöknek, hiszen ők sokkal nehezebben "állnak talpra". Egy ilyen küzdelmes fél percet kaptunk el éppen az Állatkertben: az egyik teknős a hátára fordult, és nem tudott onnan visszafordulni, de szerencsére egyik társa a segítségére sietett, és igyekezett "visszalökdösni" őt a helyes pozícióba.

Egy minaret tövében, csillogó luxusban élnek az elefántok és a vizilovak

2019. augusztus 12. - maciblog

Ha választanom kellene, milyen állat lennék, akkor elefánt, viziló vagy más vastagbőrű állat szeretnék lenni, méghozzá a budapesti Állatkert lakójaként. Nekik van ugyanis talán a legkülönlegesebb otthonuk.

01elefanhaz-elefantokkal.png

Az Állatkert bővelkedik merész, zseniális, vagy egyszerűen csak szemet gyönyörködtető építészeti megoldásokban, de

ezek közül is kitűnik a régen Vastagbőrűek Házának, ma Elefántháznak nevezett épület.

Az 1912-ben épült ház a szecesszió számos stílusjegyét, díszítőelemét viseli, és az állatok származási helyére utalva az indiai és afrikai művészet színeit és mintáit is mutatja. Műemléki védettségű - nem véletlenül.

4_2.jpg

A különféle zománcos csempék a pécsi Zsolnay gyárból valók, a belső teret növényi diszítések és stilizált állatábrázolások díszítik. Ezek legszebb példái a kupola belsejének csempéi és a pompás csillár díszítései.

1_31.jpg

Az Elefántház másik közismert jellegzetessége a kilátótorony, amely valójában a keleties hatást erősítő céllal épített 31 méter magas minaret, melynek felső szintjére 91 lépcső vezet.

3_11.jpg

Ez Budapest egyetlen olyan minaretje, amelynek sosem volt vallási funkciója. Pedig pont olyan, mint a muszlim mecsetekhez kapcsolódó, a híveket imára hívó müezzinek tornyai, de eleve kilátónak épült, illetve épült újjá.

Képek forrása: zoobudapest.com, Wikipedia, jegesmacko.blog.hu 

Zseniális, ahogy ez az orángután dacol az időjárással

2019. augusztus 06. - maciblog

Egy kis eső senkinek sem árt, mondhatnánk, de nekünk embereknek legfeljebb a hajunk ázik el ilyenkor, a szumátrai orángutánnak viszont sokkal több a "veszítenivalója".

20190802_144242.jpg

Az orángutánoknak ugyanis nem csak a fejük búbját, hanem testük nagy részét is szőr borítja: sűrű, hosszú, vöröses szőrzetükről már messziről felismerhetőek.

20190802_144211.jpg

Ez a sok szőr viszont igen kellemetlen tud lenni, ha elázik. A minap ugyan nem zuhogott az Állatkertben, éppen csak pár csepp esett, de ez már elég volt, hogy az orángutánok fedezéket keressenek a víz elől.

20190802_144238.jpg

Lia, az orángután-mama hamar megtalálta a megoldást, hogy saját és kölyke frizuráját-bundáját megkímélje az esőtől: egy műanyag ládát borított magukra, ami alól elegánsan figyelték a kifutójukon kívül ázó látogatókat.

Képek forrása: jegesmacko.blog.hu