Egy törpe az új kedvenc az Állatkertben

2019. március 18. - maciblog

Ismét új állatkerti lakókkal találkozhatnak a látogatók, miután egyre többet mutatkozik a Pampakifutóban a két új jövevény, akik még hónapokkal ezelőtt egy tenyészprogram keretében érkeztek a budapesti Állatkertbe, ám eddig eléggé szégyenlősek voltak.

pudu02.PNG

De kik is az új lakók? Két déli pudu. Pudu - hát az meg mi? Törpeszarvas!

A Dél-Amerikának is a déli részén őshonos patás emlőst a Chilében, illetve Argentína egyes vidékein élő mapucse indiánok nevezték el pudu-nak, de a magyar törpeszarvas jelző is jól leírja a lényeget: ezek kis termetű, mindössze 12 kilós szarvasok, a hamek agancsa is ehhez mért, általában 6-7 centis.

A francia állatkertekből érkezett puduk a Pampakifutóban egy másik dél-amerikai fajjal, a sörényes hangyászokkal osztoznak. Az Állatkertben egyébként nem a puduk az egyedüli kistermetű szarvasfélék, hiszen találkozhatunk az Ázsiában őshonos muntyákszarvasokkal is.

A kép forrása: http://zoobudapest.com

Az Állatkert "ötletgazdája" a márciusi ifjak közt

2019. március 15. - maciblog

A budapesti Állatkert "alapítói atyái" közt tiszteli Xantus János természettudóst, ő volt az 1866-ban megnyílt intézmény első igazgatója. De nemcsak erről híres a zoológus, etnológus Xantus, hanem arról is, hogy részt vett az 1848-49-es szabadságharcban.

xantus_janos_vu.jpg

A szabadságharc kitörése után azonnal jelentkezett nemzetőrnek, a pákozdi csatában már tűzmesterként vett részt. Komárom védelmét huszár főhadnagyként erősítette. Később hazafias nyilatkozatai miatt hadbíróság elé állították, de megszökött és előbb Londonban, majd az Egyesült Államokban élt.

82431.jpg

Az Államokban vetődött fel benne egy Pesten létesítendő állatkert alapításának gondolata, majd 1864-ben vissza is tért Magyarországra, hogy a Pesti Állatkert alapítása körül buzgólkodjon. Alig két évvel később, az 1866. augusztus 9-i megnyitón már frissen kinevezett igazgatóként üdvözölte a díszvendégeket.

Első kép: Xántus János portréja a Vasárnapi Ujság 1862. február 9-i számából / wikipedia

Második kép: az Állatkert régi főkapuja. A felvétel 1890 után készült. Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Milyen lehet a víz alatt, cápák közt reggelizni? Ilyen!

2019. március 10. - maciblog

Láttunk már víz alatti esküvőt, sőt víz alatti karácsonyfa-állítást, de vajon milyen lehet a terített asztalnál, víz alatt reggelizni cápák és ráják közt? Félelmetes? Izgalmas?

1_26.jpg

Kezdjük ott, hogy cápákat amúgy is ritkán látni állatkertekben, a budapestibe viszont egy egész falka cápabébi lubickol a Holnemvolt Vár legújabb attrakciójaként, a kiscápákat bemutató Cápasuliban.

Itt a blogon is írtuk, hogy az egymillió liternyi tengervízzel feltöltött medencékben "kölyök" feketeúszójú szirtcápát, dajkacápákat és zebracápát láthatunk, de vannak ráják, denevérhalak, és vitorlás csattogóhalak is.

2_15.jpg

A Cápasuli csapata gondolt egy merészet, és a medencében reggelizett: búvárruhában ültek a kockás abrosszal terített asztal mellett, körülöttük cápák és ráják köröztek. Nem mindennapi élmény lehetett, az biztos.

Képek forrása: http://www.zoobudapest.com

Előmerészkedett az Állatkert ifjú lakója, a kis rókakuzu

2019. március 06. - maciblog

Egyre gyakrabban látni a budapesti Állatkert egyik legifjabb lakóját, a rókakuzu-kölyköt. Annyira már nem csöppség, hiszen tavaly októberben született, de eddig ritkán merészkedet ki anyja, Rozmaring erszényéből.

A rókakuzu ugyanis erszényes emlős, és éppúgy Ausztráliában őshonos, mint ismertebb társa, a kenguru. Közös bennük, hogy nőstény állatok rövid ideig, mindössze 2-3 hétig vemhesek.

A születésekor csupán babszem nagyságú, fejletlen rókakuzu utód a következő 4-6 hónapban anyja erszényében fejlődik tovább, majd kimászik onnan.

Rozmaring csemetéje is egyre többször mutatkozik anyja erszényén kívül, megmutatva magát a világnak és a látogatóknak. Leggyakrabban az anyja hátán csimpaszkodik, éppúgy, mint Flódni, a sörényes hangyászkölyök.

Már 36 ezren vannak a listán

2019. február 28. - maciblog

Vadon Nap lesz pénteken a  a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahová a macskamaszkban vagy nagymacskát ábrázoló plüssjátékkal érkező gyerekek kedvezményes, 200 forintos jeggyel mehetnek be.

A rendezvény a veszélyeztetett fajok védelmére kívánja felhívni a figyelmet a vadvilág világnapjának nemzetközi eseményeihez kapcsolódva. Játékok, bábszínház, filmvetítés, arcfestés, kézművesvásár színesíti  napot. 

A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt 1973. március 3-án írta alá eredetileg 21 ország. Azóta 183-ra emelkedett az aláírók száma, Magyarország 1985-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ENSZ közgyűlése 2013-ban úgy határozott, hogy március 3-át, az egyezmény aláírásának évfordulóját a vadvilág világnapjává nyilvánítja.

A washingtoni egyezmény alapgondolata, hogy az illegális kereskedelem által veszélyeztetett fajok védelméhez nem elegendő az élőhelyen, a kibocsátó országokban intézkedéseket tenni, hanem a tranzitországokban és a  felvevőpiacokon is szigorúan szabályozás szükséges. A washingtoni egyezmény listájára eddig mintegy 36 ezer, a nemzetközi kereskedelemben érintett állat- és növényfaj került fel. 

tigris.jpg

Elképesztően gyönyörűséges az állatkert új lakója

2019. február 26. - maciblog

Bohus egy manul, vagy pusztai macska, és azért érkezett a németországi Chemnitz állatkertjéből, hogy felvidítsa Borsót, a manullányt. Ti is megnézhetitek, ahogy ismerkednek, ha elég frissek vagytok és reggeliztetés tájékán - ez nem sokkal nyitás után van - sétáltok a ketrecüknél. 

 A pusztai macskák, vagy Pallas-macskák (egy Peter Simon Pallas nevű német zoológus fedezte fel őket, ezért így is nevezik a manulokat) a ragadozók rendjébe és a macskafélék családjába tartoznak. Közép-Ázsiában élnek, Kína nyugati részén, Mongóliában (a manul a mongol elnevezésük) és Oroszországban szinte mindenütt megtalálhatók, ahol adottak az életkörülmények: extrém száraz kontinentális puszta, kevés csapadék, száraz levegő és néha szélsőséges hőmérséklet. Akkorák, mint egy macska, bár tömött bundájuk miatt nagyobbnak tűnnek. A párzási időszakot leszámítva magányosan élnek, rágcsálókkal, hüllőkkel, madarakkal táplálkoznak. A budapesti állatkertben 2013 óta foglalkoznak pusztai macskákkal, de a Szegedi Vadasparkban is tartottak belőlük.

 

Valentin napi állatságok a Föld körül

2019. február 17. - maciblog

Idén is nagy siker volt a Valantin nap alkalmából a budapesti Állatkertbe meghirdetett "Öleléssel ketten egy jeggyel" akció és a Valantin napi örökbefogadási program. Ahogy arról itt a blogon is írtunk, még a legendás Sandokan, vagyis Kabir Bedi indiai színész is felbukkant, és örökbe fogadta Norbit, a szibériai tigrist.

kabir-bedi-oklevel2.png

A szerelmesek napja más állatkerteket is megihletett és világszerte különleges rendezvényekkel tették emlékezetessé a napot.

51768506_10155863402200896_2435475851035279360_n.jpg

Az ausztráliai Sydney állatkertje, a Wild Life Sydney Zoo például egészen sajátos programmal készült: azoknak az embereknek szervezett versenyt, akik valamiért haragszanak exükre: egy kígyót nevezhettek el a volt barátjukról/barátnőjükről Valentin nap alkalmából.

Az angliai Hemsley Conservation Centre állatkert még bizarrabb ötlettel állt elő: potom 1,5 fontért bárki elnevezhetett egy, a parkban élő csótányt(!) az exéről. Hasonló akciót indított New Yorkban a bronxi állatkert, ám ők máshonnan közelítették meg a dolgot:

mindenki a szerelméről nevezhetett el egy csótányt, a legendásan elpusztíthatatlan rovarral kifejezve kapcsolatuk halhatatlanságát.

A szintén angliai Dunstable városában működő Whipsnade Zoo nemcsak a látogatókat, az állatokat is meglepte Valentin napon. Az alábbi videón látszik, hogy különféle csemegékkel kedveskedtek a mókusmajmoknak, akik izgatottan estek neki az ajándéknak:

Az ugyancsak a szigetországban található Twycross Zoo pedig remek összeállítást készített Valentin nap alkalmából az egymást játékosan ölelő és láthatóan nagyon szerető állatokról:

 

 

Sandokan, a maláj tigris Budapesten!

2019. február 13. - maciblog

Tinilányok ezrei voltak itthon is szerelmesek Sandokanba, az azonos című tévéfilm-sorozat főszereplőjébe. A legendás indiai színésszel, Kabir Bedivel most személyesen is lehet találkozni, mivel február 15-én pénteken a budapesti Állatkert vendége lesz.

maxresdefault.jpg

Budapestre a szombati Guido és Maurizio de Angelis filmzenei koncert egyik sztárvendégeként érkezik (az olasz zeneszerző testvérpár nevéhez fűződik a Maláji tigris zenéje is), ám egy nappal korábban

Kabir Bedi az Állatkertet is felkeresi, és az egyik tigrist jelképesen örökbe is fogadja.

Ha te is szeretnél Kabir Bedivel találkozni, gyere péntek 10:30-ra a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegyhez. Jó hír, hogy erre a napra is érvényes a Valentin-napi páros kedvezményakik 2019. február 14-17. között megölelik egymást a bejáratnál, ketten egy jeggyel léphetnek be az Állatkertbe!

275 millióból 9 ezer éhes szájat etetnek az Állatkertben

2019. február 08. - maciblog

Két főre főzni nem nagy kunszt, egy négy-ötfős vagy még nagyobb családnak már sokkal bonyolultabb - ezt mindenki tudja. Ám azt már alighanem elképzelni sem tudjuk, mi munka és kreativitás kell ahhoz, hogy kilencezer éhes szájat etessünk. Hát a fővárosi Állatkertben ezt nap, mint nap megteszik.

51390288_10155851044000896_2871932343210213376_n.jpg

Ez pedig hatalmas feladat. Már a nagyságrend is szinte felfoghatatlan: képzeljük el, hogy - mint a friss állatkerti népszámlálás alapján itt a blogon is írtunk a lakókról856 különféle faj összesen 8807 egyedének kell minden nap "főzni". Ráadásul mondani sem kell, hogy

egész más étrendre van szüksége egy elafántnak, egy vizilónak, egy sörényes hangyásznak vagy éppen egy pillangónak.

 

Nem csoda, ha az állatkert összesítése szerint 390 féle takarmány fogyott tavaly. Ezen belül 402 tonna réti széna, 87 tonna sárgarépa, 72 tonna alma, 16 tonna banán, 2520 darab ananász, 20 tonna nyers hús, 8 tonna hering 2,6 tonna tintahal és rengeteg lisztkukac fogyott el tavaly, összesen több mint 274 millió Ft értékben.

takarmany01.PNG

A takarmányok közül sok bármelyikünk konyhájából ismerős lehet. Például körtéből 12,4 tonna, cseresznyéből 2,5 tonna, kiwiből 81600 darab, rostos gyümölcsléből 600 liter, földimogyoróból 1,4 tonna, burgonyából 9,5 tonna, rozskenyérből 580 kg, gyümölcsös joghurtból 2000 darab, kagylóból 440 kg fogyott 2018-ban.

takarmany02.PNG

Vannak persze olyan takarmányok is, amelyek egy átlagos konyhában nem sűrűn fordulnak elő. Az ilyesfajta eleségek közül sáskából 49500 darab, földigilisztából 100 kg, tüskés bolharákból 850 kg, „sóféreg" petéből 4 kg volt a fogyasztás tavaly.

Képek forrása: zoobudapest.com