Egy arisztokrata viszontagságos utazása

2018. augusztus 15. - maciblog

Napok óta úton van Báró, a gólya. Mindig az elsők között érkezik Magyarországra és elsőként kel útra, hogy a Közel-Keleten vészelje át a telet. Idén augusztus 12-én, vasárnap kelt útra, aznap este már Aradon éjszakázott, és kedden is még Romániában volt. 

Ezen a linken követhetitek Báró cseppet sem veszélytelen utazását. 

00281063.jpeg

Fénysorompó a dunavirágnak

2018. augusztus 14. - maciblog

Sok millió dunavirágot mentenének meg a pusztulástól magyar tudósok egy fantasztikus találmánnyal. Az ELTE honlapján írnak arról, hogy megkezdődött a dunavirág nevű védett kérészfaj rajzása Magyarországon. A hidak, folyópartok lámpáinak vonzásában órákig járják különleges táncukat ezek a törékeny rovarok a Dunán és az Ipolyon is.

A dunavirág védett, a folyó szennyezettsége miatt az 1960-as években évtizedekre eltűnt a Dunából, az, hogy 2010 után ismét visszatért, vízminőség szempontjából egyértelműen jót jelent. A városokban azonban nagy veszélynek vannak kitéve, a fényviszonyok miatt csapdába eshetnek és elpusztulhatnak.

dunavirag.jpg

A kérész nőstények ugyanis a párosodás után úgynevezett kompenzációs repülésbe kezdenek a folyó felett, a folyásiránnyal szemben, mielőtt leraknák a petéiket. Repülésük közben a vízről visszaverődő poláros fény alapján tájékozódnak. Ha útjukat híd keresztezi, annak tükörképe eltünteti ezt a poláros jelet, és a kérészek is megszakítják útjukat. A kompenzációs repülést sötétben végzik, ilyenkor a hidak, rakpartok lámpái vonzzák a kérészeket.

A rovarok kifáradva a lámpák alatti aszfaltútra szállnak le, az arról visszaverődő poláros fényt pedig tévesen víztükörnek érzékelik és lerakják a petéiket, amelyek kiszáradnak az úton és elpusztulnak.

Sok millió egyedtől beszélünk, az elpusztult peték sokszor síkor réteget alkotnak az úton, ami balesetveszélyes.

Az nem lehet megoldás, hogy a párzás idejére kikapcsolják a közvilágítást, ezért olyan fénysorompó megalkotásán dolgoznak az ELTE tudósai, amely a kérészeket a víz felszíne fölött tartja. Sok prototípust teszteltek már, és a kisebb hidaknál bevált a kutatók elképzelése, így jövőre, várhatóan Tahitótfalunál kiépülhet az első éles rendszer.

 

Alaposan meglepődtek a lellei "szülőszobában"

2018. augusztus 08. - maciblog

Zebraöszvér született a Magyar Nemzeti Cirkuszban. Ifj. Richter József igazgató az InfoRádióban arról számolt be, hogy munkatársai zebracsikót vártak, ám meglepetésükre nem csíkos, hanem foltos állat született.

A tettes Levente, a cirkusz barna foltos szamárcsődöre, aki szerelembe esett Kenyával a zebrakancával. 

A zebraöszvér jól van és hamarosan a közönség is láthatja, sőt, a névadásban is segíthet. 

zebra_oszver.jpg

(Fotó: Magyar Nemzeti Cirkusz)

A természetben elképzelhetetlen a zebra és a szamár násza, a ló és szamár pároztatásából származó, rendkívüli teherbírású állat, az öszvér azonban jól ismert haszonállat. Bár a ló és a szamár sem szaporodik természetes körülmények között, de a megfigyelések szerint, ha csikókoruk óta együtt nevelkednek, könnyen létrejöhet a frigy. 

A Balatonlellén, a cirkuszban született zebraöszvér mindkét szülőre egyformán hasonlít, apjához mérten barna foltos, a lábán azonban halvány csíkok is derengenek.

Katát nem kell táncba vinni

2018. augusztus 02. - maciblog

Neki nevelőszülők kellenek! Hogy fordulhat az elő, hogy ennek a gyönyörűségnek még nem akadt nevelőszülője? Kata már hétéves, és igazán nem szorul rá arra, hogy ilyen amatőr állatkertrajongók, mint szerénységem fényezzék, most mégis megteszem, mert múlik a nyár, és Kata elhatározta, hogy még ősz előtt nevelőszülőkre talál. 

roka.jpg

Kata ázsiai vadkutya. Rengeteg neve van, hívják dólnak és vörös farkasnak is. Elmúltak már azok az idők, amikor a vadon megszokott lakója volt az ázsiai vadkutya. Mára a veszélyeztetett fajok közé tartozik, már csak Indiában és kisebb foltokban Ázsia néhány más országában fordul elő. Híres sztár ő, Kipling: A dzsungel könyve című klasszikusában - nyárra egyébként pompás olvasmány - meg is említi, milyen remek és kitartó vadász.

Nem ismer félelemet, akár a tigris elől is elragadja a zsákmányt.

Csoportokban él, és noha kistestű - Kata marmagassága például csak 50 cm - a szarvast is képes elejteni. Odaadó, gondos szülő, falkája közösen neveli és eteti a kicsiket. 

Ha örökbe fogadod, nem fogod megbánni. Haza nem viheted, de segítesz megmenteni egy darabot a világból.Az örökbefogadás mentéről itt olvashatsz.

Mi az a gólyatöcs, és miért ér 250 ezer forintot?

2018. július 24. - maciblog

A gólyatöcs egy védett madár, nem különösebben ismert. Ám ez megváltozik, mert lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása a 2019-es év madaráról, amely a gólyatöcs lett, az MME pedig ennek a madárnak a bemutatásával kiemelten foglalkozik jövőre.

golyatocs_fekvokep_apaj_20150730_orban_zoltan_0001.jpg

Az egyesület három, hosszú csőrű partimadarat szavaztatott meg: a gólyatöcs 3617 szavazatot kapott, ami a voksok 40%-a volt, a gulipán 2882-t (32%), míg a nagy póling 2494-et (28%). A 2019-es év madara címet elnyerő gólyatöcs rendszeresen fészkel Magyarországon és főleg vízi rovarokkal táplálkozik.

A gólyatöcs vonuló állat, tavasszal március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja hazánkat. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer Ft.

Kép forrása: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület / Orbán Zoltán

Nem akárki, sztárszakács főz az állatkerti jegesmedvékre

2018. július 22. - maciblog

Nem akárki, hanem a mesterszakács és mestercukrász Benke László, vagy ahogyan talán többen is ismerik, Benke Laci bácsi vitte a minap az ebédet a budapesti állatkert sztármackóinak: Belijnek és Szerijnek.

web_mg_0100-edit.jpg

A két jegesmedve bár nyers koszton él, nagyon örült Benke Laci bácsi látogatásának, annak a nagy adag nyers halnak pedig amit hozott, talán még inkább örültek: fel is falták nyomban.

web_mg_0263.jpg

A Laci bácsi nevével fémjelzett hazai ételfutár cég azt is vállalta, hogy biztosítja Belij és Szerij éves haladagjának jó részért - ezzel és további adományukkal kiérdemelték az Állatkerti Alapítvány platinafokozatú támogatója címet.

Az első képen Benke Laci bácsii átveszi a kitüntető oklevelet Montskó Évától, az Állatkerti Alapítvány vezetőjétől, a második képen az oklevél (Fotók: Állatkerti Alapítvány) 

Huszonnégy gyerek után is vállalt még kettőt Mami és Papi

2018. július 18. - maciblog

Most már biztos, hogy ledobták a cukiságbombát a budapesti Állatkertben. Annyi aranyos kölyök születik, hogy alig győzzük számolni: itt vannak a flamingófiókák, növöget Arun, az ázsiai elefántborjú, cseperedik Indigó, a gorillakölyök, kedvenc még a matakóbébi, és persze Flódnit, a sörényes hangyász.

koronasdaru-fioka08_foto_bagosi_zoltan.JPG

És két újabb "trónörökös" is érkezett: gyermekáldás volt nemrég az Afrikában őshonos koronásdarvaknál. A fiókák július 6-án keltek ki a tojásból. A szülőpár, Mami és Papi 1999 óta él az Állatkertben, a szűk két évtized alatt pedig kéttucat fiókát neveltek fel sikeresen.

koronasdaru-fioka18_foto_bagosi_zoltan_1.JPG

Mégis, fáradhatatlan szeretettel gondozzák az új kicsiket is. A fiókák még alig hasonlítanak a szüleikre: tolluk pihés, vörösesbarna, a fejükön pedig még semmi nyoma az aranyszínű tollkoronának, amelyről a faj a nevét kapta. Érdemes őket jobban is szemügyre venni a Kisszikla oldalában lévő, több más madárral közös röpdében.

Fotók: zoobudapest.com / Bagosi Zoltán

Szürke gombóc, amiből peckes rózsaszín előkelőség lesz

2018. július 14. - maciblog

Gyerekzsivajtól hangos a budapesti Állatkert, és itt most nem az önfeledten szórakozó kis látogatókra gondolunk, hanem a lakókra.

Az elmúlt időszakban nem volt hiány gyermekáldásból a kertben: megszületett Arun, az ázsiai elefántborjú, cseperedik Indigó, a gorillakölyök, mindenki láthatja már a matakóbébit, és Flódnit, a kis sörényes hangyászt.

rozsas_flamingo17_foto_bagosi_zoltan.JPG

És ha ez még mind nem lenne elég, hát a rózsás flamingóknál is jelentősen bővült a kolónia: egyszerre több, mint két tucat kis flamingó kelt ki, ezzel pedig a budapesti Állatkert flamingó-állománya elérte a 139 egyedet.

3_7.jpg

A kicsiken jól megfigyelhető, mennyire mások, mint a felnőttek. Rózsaszín tollazatuk ugyanis csak idővel alakul ki, a fiókák testét még szürke, pihés tollazat fedi, lábuk is tömzsi, és a csőrük sem görbül.

1_16.jpg

A rózsás flamingók a nevüket is adó, jellegzetes színüket a a táplálékként fogyasztott apró rákokban megtalálható, a karotinhoz hasonló színezőanyagtól kapják.

Az első két kép forrása: Bagosi Zoltán / zoobudapest.com

 

Gorillát győzött le a tigris az Állatkertben

2018. július 11. - maciblog

Persze "barátságos mérkőzésen" diadalmaskodott Niva, a szibériai tigris Indigo, a féléves gorillakölyök fölött. Ezzel Niva az Állatkerti Alapítvány örökbefogadási listáján feljebb lépve júniusban a dobogós második helyig menetelt, Indigo pedig búcsúzott eddigi második helyétől, és júniusban csak a harmadik lett.

gorilla2.JPG

Akármennyire is igyekezett Niva "cukiskodni", akármilyen sok örökbefogadó szívét meghódította, ez kevés volt az első helyhez, amelyet májushoz hasonlóan júniusban is Arun, az ázsiai elefántbébi szerzett meg - őt fogadták örökbe a legtöbben ebben a hónapban az Állatkerti Alapítvány összesítése szerint.

top10_kep_201805.jpg

Arun tehát - egyelőre - "verhetetlen". Bár csak egy hónappal idősebb Indigónál, mivel tavaly novemberben született, viharos gyorsasággal lett az örökbefogadók kedvence. Már a születése utáni első két hónapban annyira cuki volt, hogy a 2017-es év legnépszerűbb állata lett, és eddig idén is ő a legkedveltebb: áprilisban is első volt.

Első kép forrása: zoobudapest.com

Így csüng anyján Flódni

2018. július 01. - maciblog

Rohannak a hetek! Még rá sem csodálkoztunk igazán Flódnira, a két sörényes hangyász, Isabella és William második csemetéjére, máris arról tanúskodnak a képek, hogy Flódni épp olyan tökéletes, mint amilyen gyönyörű. Mindent tud. Kiválóan kapaszkodik anyja, Isabela farkába, éteri nyugalommal, majdnem azt mondtam, hogy mosollyal az ábrázatán szemléli a világot, és egyszerűen ellenállhatatlan. Tessék megnézni!

flodni.jpg

A szakemberek egyébként azt mondják, hogy délelőtt 10 óra tájban elég jók az esélyek arra, hogy hosszabban is csodálhassuk Flódni idomait, mert a hangyászok olyankor kapnak enni. Amikor pedig Isabella táplálkozik,mozog, sokkal jobban lehet rajta látni a bundájába csimpaszkodó kölyköt.