Fénysorompó a dunavirágnak

2018. augusztus 14. - maciblog

Sok millió dunavirágot mentenének meg a pusztulástól magyar tudósok egy fantasztikus találmánnyal. Az ELTE honlapján írnak arról, hogy megkezdődött a dunavirág nevű védett kérészfaj rajzása Magyarországon. A hidak, folyópartok lámpáinak vonzásában órákig járják különleges táncukat ezek a törékeny rovarok a Dunán és az Ipolyon is.

A dunavirág védett, a folyó szennyezettsége miatt az 1960-as években évtizedekre eltűnt a Dunából, az, hogy 2010 után ismét visszatért, vízminőség szempontjából egyértelműen jót jelent. A városokban azonban nagy veszélynek vannak kitéve, a fényviszonyok miatt csapdába eshetnek és elpusztulhatnak.

dunavirag.jpg

A kérész nőstények ugyanis a párosodás után úgynevezett kompenzációs repülésbe kezdenek a folyó felett, a folyásiránnyal szemben, mielőtt leraknák a petéiket. Repülésük közben a vízről visszaverődő poláros fény alapján tájékozódnak. Ha útjukat híd keresztezi, annak tükörképe eltünteti ezt a poláros jelet, és a kérészek is megszakítják útjukat. A kompenzációs repülést sötétben végzik, ilyenkor a hidak, rakpartok lámpái vonzzák a kérészeket.

A rovarok kifáradva a lámpák alatti aszfaltútra szállnak le, az arról visszaverődő poláros fényt pedig tévesen víztükörnek érzékelik és lerakják a petéiket, amelyek kiszáradnak az úton és elpusztulnak.

Sok millió egyedtől beszélünk, az elpusztult peték sokszor síkor réteget alkotnak az úton, ami balesetveszélyes.

Az nem lehet megoldás, hogy a párzás idejére kikapcsolják a közvilágítást, ezért olyan fénysorompó megalkotásán dolgoznak az ELTE tudósai, amely a kérészeket a víz felszíne fölött tartja. Sok prototípust teszteltek már, és a kisebb hidaknál bevált a kutatók elképzelése, így jövőre, várhatóan Tahitótfalunál kiépülhet az első éles rendszer.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr6314179963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.