jegesmackó blog

Deák, a haza bölcse egy medvével tartott fogadóórát

2019. július 15. - maciblog

Milyen szerepe lehetett egy barnamedvének az 1867-es kiegyezésben? Talán sokkal több, mint gondolnánk. Ennek megértéséhez azonban jócskán vissza kell mennünk az időben, egészen a budapesti Állatkert alapításáig.

3_6.jpg

A kapuit 1866-ban még Pesti Állatkert néven megnyitó zoológiai gyűjtemény már kezdetben félezer egyedet számlált - ez is szép szám volt, noha ma az Állatkert már csaknem 900 faj mintegy 9000 egyedének otthona.

Már az első években kialakult, mely állatok a látogatók kedvencei. Köztük volt például az első zsiráf, amit nem más, mint Sissi királyné ajándékozott a schönbrunni császári állatpark gyűjteményből az Állatkertnek.

ffkep_regi_zoo153_1.jpg

A megnyitás évében azonban a leghíresebb lakó kétségkívül Kristóf, a barnamedve volt. Népszerű volt a közönség körében, de ami még fontosabb:

Deák Ferenc kedvenc állata volt.

A haza bölcseként emlegetett Deák szinte naponta látogatta Kristófot. Olyannyira, hogy aki abban az időben személyesen szeretett volna Deákkal találkozni, legkönnyebben a medveketrecnél tehette meg.

deak-ferenc-rajz.jpg

Deák tehát sokat időzött Kristóf ketrece előtt, a gondolataiba merülve - talán ekkor ért meg benne sokminden, ami az 1867-es kiegyezéshez, majd egy egész korszakhoz, a dualizmus korához vezetett.

Képek forrása: az első kettőé a Fortepan.hu, a harmadiké a cultura.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr9314948054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása