jegesmackó blog

Laylát, a másfél tonnás hercegnőt ünnepli a világ!

2020. szeptember 22. - maciblog

Szeptember 22-én ünneplik az orrszarvúk világnapját, így a születésnapja – január 21-e – mellett ünnep ez a nap Laylának, a budapesti Állatkert lakójának is

0922_orrszarvu_128_layla_honlapra.jpg

Layla szélesszájú orrszarvúhölgy, aki 58 kilós súllyal jött a világra, most 13 évesen pedig másfél tonnát nyom, gondozói mégis "Kis Hercegnőnek" szólítják.

Az orrszarvúk az elefántok után a második legnagyobb testű szárazföldi emlősök, természetes ellenségük nincs, illetve leginkább az ember, az orrvvadászat, így mára a kihalás szélére sodródott mind az öt fajuk.

o1.jpg

Layla születése nemcsak a faj fennmaradása miatt volt fontos, hanem igazi sznzáció is volt, hiszen ő volt a világ(!) az első orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant. 

08_layla_ot_honaposan_foto_bagosi.jpg

Erre a megoldásra azért volt szükség, mert bár az állatkertbe 1983-ban érkezett egy pár fiatal orrszarvú, Lulu és Easyboy (alábbi képünkön 1983-ban) nem akart szaporodni - valószínűleg testvérnek hitték egymást.

03-easy-boy-es-lulu.jpg

Az első két kép és a videó forrása a jegesmacko.blog.hu, az utolsó két képé pedig Bagosi Zoltán/zoobudapest.com és Archív/zoobudapest.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr6316210556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása