jegesmackó blog

Egy nyelvet beszélnek

2018. március 12. - maciblog

A csimpánzok és a bonobók számos gesztusa ugyanazt jelenti, ha találkoznának, valószínűleg megértenék egymást - ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A két közeli rokon főemlősfaj nagyjából 1-2 millió évvel ezelőtt vált el egymástól. 

A tudósok 33 bonobógesztus jelentését határozták meg, majd összehasonlították őket a csimpánzok gesztusainak már ismert jelentésével. Kiderült, hogy sok gesztus jelentése mindkét fajnál azonos és talán ugyanaz, mint az emberrel közös ősüké volt, ez arra utalhat, hogy a gesztusok öröklődhetnek. 

orangutan.JPG

A fővárosi állatkertben is nagy hagyománya volt a csimpánzok tartásának, de a terület szűkössége miatt az intézmény vezetői a főemlősök közül végül a gorillák és az orangutánok bemutatása mellett döntöttek. Ugyanakkor az elmúlt 150 év legjelentősebb fejlesztése zajlik az állatkertben, a Pannon Park elnevezésű ősvadon kialakításával később lehetővé válhat a csimpánzok, esetleg törpecsimpánzok, azaz bonobók bemutatása is. (fotó: zoobudapest.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr9313733192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása