jegesmackó blog

Ilyen egy inflációra érzékeny elefánt

2019. április 05. - maciblog

Közismert, hogy az elefánt a legnagyobb szárazföldi emlős, és rendkívüli intelligenciával bír. Azt már kevesen tudják, hogy akár 16 órát is evéssel tölt egy nap és nagyméretű fülei ellenére viszonylag rossz a hallása.

Még meglepőbb tény, hogy az elefántok érzékenyek az inflációra.

Ha nem is mindegyiknek, de a budapesti Állatkert egykori legendás lakójának, a Sziám névre hallgató elefántbikának jó érzéke volt a pénzügyekhez. A XX. század első felében ő volt az Állatkert legnépszerűbb állata.

03-sziam.jpg

Sziámnál az a szokás alakult ki, hogy a látogatók pénzt adtak az ormányába, amit ő a gondozójának adott tovább, hogy a fizetőeszköz értékének megfelelő almát vagy répát kapjon cserébe.

Csakhogy a 20-as évek derekán, a korona hiperinflációjakor, amikor a legnagyobb papírpénz már egymilliós címlet volt, a száz koronás bankjegyet Sziám már el sem fogadta, hiszen egy csenevész répát sem kapott volna érte.

Kép forrása: zoobudapest.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr8014742199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása