jegesmackó blog

Ez valójában egy csendes kipusztulás

2019. augusztus 25. - maciblog

Ha így megy tovább, hamarosan már csak az állatkertben lesznek zsiráfok. Vadon élő társaik száma ugyanis három évtized alatt 40 százalékkal csökkent. A Természetvédelmi Világszövetség munkatársa, Fred Bercovitch az Euronewsnak beszélt a folyamatról, amelyet egyfajta csendes kipusztulásként jellemzett. Mint mondta, szép lassan eltűnnek a bolygóról ezek az állatok, a folyamat azonban nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát érdemelne. Már csak kevesebb mint százezer zsiráf él Afrikában, ráadásul ebből csupán mintegy hetvenezer, amelyik szaporodni is képes. 

zsirafok_santana_539.jpg

A Föld legmagasabb állatait Afrika sok országában fogyasztják, különböző testrészeit felhasználják divatcikkek, ékszerek, táskák készítéséhez is. A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény országai - közép-afrikai államok kezdeményezésére - most úgy döntöttek, ezentúl csak szigorúbb feltételekkel lehet zsiráfokkal, vagy zsiráfok testrészeivel kereskedni. 

A kezdeményezők névsora - Csád, Kenya, Mali, Niger, Szenegál és a Közép-Afrikai Köztársaság - azért fontos, mert a zsiráfok populációja ezekben az országokban csökkent leginkább az elmúlt években.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr3315024246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása