jegesmackó blog

Az év madarának is biztos menedék a fővárosi állatkert

2020. január 08. - maciblog

Az erdei fülesbagoly lett 2020 madara. Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaját még tavaly, egy internetes szavazás alapján választotta meg a Magyar Madártani Egyesület, amely immár negyvenedik alkalommal ítélte oda a címet a magyarországi madárfauna egyik képviselőjének. 

Európában Magyarországon van a legnagyobb fülesbagoly-állomány, létszáma 6500-12000 pár közé becsülhető, és itt van a világ legnagyobb fülesbagoly-gyülekezőhelye is. Nem tatozik a védett madaraink közé, de nagyon hasznos, hiszen ragadozó, főként rágcsálókkal táplálkozik, és valóságos zabagép: egyetlen példány 3-4 pockot is elfogyaszt egy nap, így szinte a legjobb védekezés a kártékony rágcsálók ellen. Néha azért énekesmadarakat is zsákmányol. 

Emberkövető viselkedése - az elektromos vezetékeken az áramütés miatt, vagy azért mert, autók és vonatok ütik el - számos madár pusztulását okozza minden évben. Veszélyt jelent rájuk az a szokásuk is, hogy gyakran fészkelnek  varjúfélék fészkeiben. Az ilyen, amúgy hivatalosan gyéríthető madarak fészkeibe a vadászok gyakran alulról belelőnek, anélkül, hogy ellenőriznék, valóban varjak, vagy védett erdei fülesbaglyok használják-e.

Szerencsére, van hova fordulni, ha sérült bagolyra, vagy bármilyen sérült madárra bukkanunk, az országban működő madármentő helyekről ITT található bővebb információ.  

A vadállatmentésből, így a sérült madarak istápolásából a fővárosi állatkert is évek óta kiveszi a részét, nyaranta mindig több bagolyfióka is bekerül hozzájuk, egészen pontosan a Holnemvoltvár Sünispotályába. Erről és az itt folyó munkáról ITT olvashattok.

erdei_fulesbagoly.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr3615398336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása