jegesmackó blog

Tudtad, mi mindenre jó a zebrák csíkja?

2017. május 21. - maciblog

Egyre bátrabb és felszabadultabb a kifutón az Állatkert immár öthetes zebracsikója. Míg a Tisha névre hallgató kislány pár hete szinte el sem mozdult az anyja mellől a kifutón, most már sokkal otthonosabban mozog.

20170508_160036.jpg

Többször eltávolodik az anyjától, és indul neki egyedül felfedezni a kifutó távolabbi sarkait, vagy csak önfeledten nyargalászik egyet.

20170508_160022.jpg

És arra gondoltál már, miért csíkosak a zebrák? Ráadásul nem is akárhogyan csíkosak, többféle "modell" létezik. A csíkok közötti eligazodásban segít a kifutó melletti tájákoztató tábla, a zebracsík-határozó, érdemes elolvasni!

20170508_160012.jpg

A zebrák csíkozása egyébként alapvetően az álcázást szolgálja: a zebrára a természetben a legnagyobb veszélyt jelentő ragadozó, az oroszlán színvak, így nehezebben tudja kiszúrni a csíkos állatot, pláne, ha egyszerre, ménesben mozognak, így nehéz elkülöníteni őket. A megtévesztő mintázat ráadásul a vérszívó cecelégy és a bögöly látását is megzavarja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr1912530149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása