jegesmackó blog

Nehézsúlyú állatkerti lakó, aki mesterséges termékenyítéssel született

2018. január 23. - maciblog

Az elefántok és a vizilovak mellett az Afrikában őshonos szélesszájú orrszarvú az egyik legtestesebb lakója a budapesti Állatkertnek, igazi nehézsúlyú.

A 2-3 tonnás állatok akár 40-50 évig is elélnek, és nehezen hinnénk, de ha futásnak ered, akár 50 km/órás sebességgel is nyargal.

08_layla_ot_honaposan_foto_bagosi.jpg

Az állatkerti orrszarvú csapat legfiatalabb tagja, az éppen 11 éves Layla nevű nőstény már születésekor sem volt éppen kicsi: 58 kg-ot nyomott, majd gyorsan gyarapodott is a súlya: öt hónapos korában (fenti képünkön) már 300 kilót nyomott. Mondjuk evett is rendesen: öt hónaposan naponta 35 liter tejet ivott.

o1.jpg

Layla különleges: ő volt a világ(!) az első orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant. A különleges megoldásra azért volt szükség, mert bár az állatkertbe 1983-ban érkezett egy pár fiatal orrszarvú, Lulu és Easyboy (alábbi képünkön 1983-ban) nem akart szaporodni - valószínűleg testvérnek hitték egymást, pedig nem voltak vérrokonok.

03-easy-boy-es-lulu.jpg

Layla szenzációs világrajötte után, 2008. október 22-én hasonló előzmények után megszületett Lisimba is, akinek a születését előidéző mesterséges termékenyítéshez fagyasztott hímivarsejteket használtak fel. Lisimba 2010-ben az orrszarvú tenyészprogram keretében egy görög, míg EasyBoy egy francia állatkertbe kerül - utóbbi helyére egy új tenyészhím, Zafriel került a budapesti Állatkertbe.

Az első és az utolsó kép forrása: Bagosi Zoltán/zoobudapest.com és Archív/zoobudapest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr6913595557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása