jegesmackó blog

Hogy pusztulhatott el a Föld utolsó hím szélesszájú orrszarvúja, amikor az Állatkertben is van belőle egy?

2018. március 23. - maciblog

A napokban terjedt el a hír, hogy elpusztult Sudan, a Föld utolsó hím szélesszájú orrszarvúja, amivel a faj is kihalásra ítéltetett, hiszen már csak két nőstény maradt az egész világon. Igaz lenne a hír? - tehetnénk fel a kérdést, hiszen a budapesti ZOO-ban három három szélesszájú orrszarvú is él, köztük egy hím állat is.

o1.jpg

Az ellentmondás ellenére lényegében mindkét fenti állítás igaz, ezért a válasz egy kicsit bonyolult: a szélesszájú orrszarvúaknak két alfaja is van. A déli szélesszájú orrszarvú, amely a budapesti Állatkertünkben is él, és az északi szélesszájú orrszarvú, amilyen Sudan is volt, és ez az alfaj tényleg egy lépésre van a kipusztulástól.

A Földünkön amúgy az orrszarvúakat – más néven rinocéroszokat – öt különböző faj képviseli. Közülük három - a jávai, a szumátrai és az indiai orrszarvú - Ázsia lakója, kettő pedig Afrikában őshonos. A két afrikai fajt fekete, illetve fehér orrszarvúnak is szokták hívni, de ők valójában a keskenyszájú illetve szélesszájú orrszarvúak.

Itt a blogon is írtunk már a szélesszájú orrszarvúról, ami az Állatkert igazi nehézsúlyú lakója: a 2-3 tonnás állatok akár 40-50 évig is elélnek. Az állatkerti orrszarvú csapat legfiatalabb tagja Layla, aki igencsak különleges: ő volt a világ(!) az első orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr4913774740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása