jegesmackó blog

Ebben is világhírű a budapesti állatkert

2020. október 25. - maciblog
Negyvenhat évesen elpusztult a világ legidősebb keskenyszájú orrszarvúja - adta hírül a német sajtó. Kilugani a berlini állatkert lakója volt. Számos betegségtől szenvedett, ezért gondozói jobbnak látták, ha elaltatják.

A vadon élő orrszarvúak ritkán élnek 30 évnél tovább, ráadásul kihalófélben vannak,

mert az orvvadászok a Távol-Keleten gyógyhatásúnak tartott tülkük miatt gyilkolják őket: az elmúlt 10 évben 7000 példányt öltek meg Afrikában.

o1.jpg

A veszélyeztetett faj fennmaradásért sokat tesznek az állatkertek - köztük a Fővárosi Állat- és Növénykert is. Ide 1894-ben érkezett az első orrszarvú,amely a szumátrai fajhoz tartozott.

A két világháború között egy Pityu nevű orrszarvú volt az Állatkert lakója, majd 1969-től Teca. Layla, a szélesszájú orrszarvúhölgy januárban volt 13 éves, de ünnepelték őt szeptember 22-én, az orrszarvúak világnapján is:

Laylát, a másfél tonnás hercegnőt ünnepli a világ!

Szeptember 22-én ünneplik az orrszarvúk világnapját, így a születésnapja - január 21-e - mellett ünnep ez a nap Laylának, a budapesti Állatkert lakójának is. Layla szélesszájú orrszarvúhölgy, aki 58 kilós súllyal jött a világra, most 13 évesen pedig másfél tonnát nyom, gondozói mégis Kis...

A budapesti állatkert nemzetközi hírnévre is szert tett azzal, hogy a már említett Layla volt a világ első, mesterséges megtermékenyítésből származó orrszarvúja, ráadásul a második ilyen orrszarvú is itt született:

Nehézsúlyú állatkerti lakó, aki mesterséges termékenyítéssel született

Az elefántok és a vizilovak mellett az Afrikában őshonos szélesszájú orrszarvú az egyik legtestesebb lakója a budapesti Állatkertnek, igazi nehézsúlyú.A 2-3 tonnás állatok akár 40-50 évig is elélnek, és nehezen hinnénk, de ha futásnak ered, akár 50 km/órás sebességgel is nyargal.Az...

Kép forrása: jegesmackó blog

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr5116257662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása