jegesmackó blog

Medencés lakosztályt kapott az Állatkert új lakója, Balu

2018. május 29. - maciblog

Lassan belakja új otthonát a budapesti Állatkert legújabb lakója, Balu, a barnamedve. Alig több mint egy évvel azután, hogy tavaly tavasszal megérkezett a moszkvai állatkertből Belij és Szerij a jegesmedve ikerpár, nemrég a tízéves hím barnamedve talált itt új otthonra.

33353467_10155345239010896_4907265504529350656_n.jpg

Balu nemrég érkezett a Marosvásárhelyi Állatkertből, és igazán takaros lakrészt kapott. Kényelmes kifutója, sőt medencés lakosztálya van: nagyokat pancsol a hűs vizű medencében. Balu a ragadozóknak otthont adó zónában kapott helyet, némi szervezés után: a rozsomákok volt helyén lakik, akik pedig átköltöztek a hiénák helyére.

186_245b30e480.jpg

Ki ne emlékezne Kipling A Dzsungel könyve című regényéből Maugli bölcs tanítómesterére, Balura? A más gyerekmesékből is visszaköszönő medve figurája most már "élőben" is látható, és igen népszerű. Balut ugyanis - akárcsak állatkerti elődeit sokan - máris örökbe fogadták az Állatkerti Alapítvány örökbefogadási programjában.

 

Balu első nevelőszülője a reformkori politikus nevét viselő Klauzál Gábor Társaság. A névadó, a Battyhány-kormány minisztere Deák Ferencet segítette a kiegyezéshez vezető úton. Deák lelkes állatkert-barát volt, hiszen az 1866-ban megnyílt Fővárosi Állat- és Növénykertben kedvenc állata is volt: éppen egy barnamedve, Kristóf.

Az első kép forrása a zoobudapest.com, a másodiké a Marosvásárhelyi Állatkert honlapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr9414011228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása