jegesmackó blog

Amikor még "humánus" bikaviadalok voltak az Állatkertben

2018. június 16. - maciblog

Ma, amikor inkább gyerekprogramokkal csábít látogatókat a budapesti Állatkert - például a nemrég megnyílt Holnemvolt Várral - nem is gondolnánk, hogy jó száz évvel ezelőtt még egészen más programokkal is próbáltak látogatókat vonzani és bevételt növelni. Az 1900-as évek elején például bikaviadalokat rendeztek.

02-vidarobikak.jpg

Az akkoriban amúgy is elszaporodott, az Állatkert profiljától meglehetősen idegen mutatványos látványosságok sorát 1904-ben bővítették a "humánus" bikaviadalokkal: a torreádorok nem ölték meg az állatokat, csak egy tűt szúrtak a bikák fején a vastag bőrbe, ezzel jelezve, hogy legyőzték őket.

2_14.jpg

A bikaviadalok ugyan teltházasak voltak, de amikor az egyik torreádort megsebesítette egy bika, felépülése után  - hogy felszítsák a közönség érdeklődését - elhíresztelték, hogy miután visszatér az aréna, a szokásoktól eltérően mégiscsak megöli az őt megsebesítő állatot. 

Amikor azonban elővette a speciális kardot, amivel a bikáknak a kegyelemdöfést szokták megadni, a rendőrség leállította az előadást, a fegyvert pedig elkobozták. Hiába követelte a lelátó közönsége a bika halálát, a hatóságok ezt már nem engedték. Ezzel vége is lett a rövid ideig tartó állatkerti bikaviadaloknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr1614052706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása