jegesmackó blog

Csak a vérszívók ellen véd a rabruha, hűvösebb nem lesz tőle

2018. június 25. - maciblog

Charles Darwin és Alfred Russel Wallace 1870-es évekbeli vitája óta foglalkoztatja a kutatókat, mi lehet a szerepe a zebrák csíkos mintázatának. Elméletek tucatjai születtek, az egyik szerint például napsütésben a zebracsíkok fölött légörvények alakulnak ki a fekete és a fehér csíkok eltérő hőmérséklete miatt, és ezek az örvények hűtik a zebrák testét. 

Ezt a feltételezést tesztelték most az ELTE Természettudományi Kar, az Állatorvostudományi Egyetem és a svéd Lundi Egyetem kutatói. A zebracsíkok rejtélyes szerepére felállított 18 hipotézis négy csoportba sorolható:

  1. a ragadozók elleni vizuális védelem,
  2. a szociális kölcsönhatások elősegítése,
  3. a vérszívó rovarok elleni vizuális védelem,
  4. a testhőmérséklet szabályozása hűtéssel.

Az ELTE Természettudományi Karának kutatói 2012-ben magyarországi terepkísérletekkel azt már korábban igazolták, hogy a zebracsíkok védenek a vérszívó bögölyök ellen, mivel a csíkos vagy foltos mintázatok vizuálisan kevésbé vonzóak a rovarok számára, mint az egységes színűek.

zebra_2.JPG

Tavaly nyáron aztán egy gödi lovastanyán a lovak, a szarvasmarhák és a zebrák testének termodinamikai modelljeit vizsgálták a kutatók. Vízzel töltött fémhordókat vontak be fekete, fehér és szürke lovak és szarvasmarhák kikészített bőrével, valamint egy-egy mesterséges (fekete és fehér marhabőr csíkokból összevarrt) csíkos és valódi zebrabőrrel. Ezeket a hordókat a nyári hónapokban árnyékban tartották, miközben a hordók vizének hőmérsékletét folyamatosan mérték. Kiderült, hogy mindig a fekete bőrrel burkolt hordó vizének hőmérséklete volt a legmagasabb, a fehér bőrrel borított hordóé a legalacsonyabb,a zebracsíkos és a szürke hordók hőmérsékletei között pedig nem volt szignifikáns különbség.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr4814070241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása