jegesmackó blog

Egy minaret tövében, csillogó luxusban élnek az elefántok és a vizilovak

2019. augusztus 12. - maciblog

Ha választanom kellene, milyen állat lennék, akkor elefánt, viziló vagy más vastagbőrű állat szeretnék lenni, méghozzá a budapesti Állatkert lakójaként. Nekik van ugyanis talán a legkülönlegesebb otthonuk.

01elefanhaz-elefantokkal.png

Az Állatkert bővelkedik merész, zseniális, vagy egyszerűen csak szemet gyönyörködtető építészeti megoldásokban, de

ezek közül is kitűnik a régen Vastagbőrűek Házának, ma Elefántháznak nevezett épület.

Az 1912-ben épült ház a szecesszió számos stílusjegyét, díszítőelemét viseli, és az állatok származási helyére utalva az indiai és afrikai művészet színeit és mintáit is mutatja. Műemléki védettségű - nem véletlenül.

4_2.jpg

A különféle zománcos csempék a pécsi Zsolnay gyárból valók, a belső teret növényi diszítések és stilizált állatábrázolások díszítik. Ezek legszebb példái a kupola belsejének csempéi és a pompás csillár díszítései.

1_31.jpg

Az Elefántház másik közismert jellegzetessége a kilátótorony, amely valójában a keleties hatást erősítő céllal épített 31 méter magas minaret, melynek felső szintjére 91 lépcső vezet.

3_11.jpg

Ez Budapest egyetlen olyan minaretje, amelynek sosem volt vallási funkciója. Pedig pont olyan, mint a muszlim mecsetekhez kapcsolódó, a híveket imára hívó müezzinek tornyai, de eleve kilátónak épült, illetve épült újjá.

Képek forrása: zoobudapest.com, Wikipedia, jegesmacko.blog.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr3315005808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása