jegesmackó blog

Megmentették társaikat az állatkert hős tevéi

2019. november 30. - maciblog

Ki gondolta volna, hogy a XX. század elején még tevék járták Budapest utcáit, pedig így így volt, és nagyon fontos küldetést teljesítettek. A Fővárosi Állatkertben lakó társaiknak vittek élelmet Budáról, a Zugligetből és Hűvösvölgyből. 


teve_4.jpg

Erről tanúskodik a Budapesti Hírlap 1918. augusztus 30-án megjelent száma, amelyben a fővárosi állatkert igazgatója arra kéri a közönséget, hogy gyűjtsön minél több vadgesztenyét az elefántok, a bölények, a szarvasok, az antilopok és a többi állatok részére. A lap a direktort idézi:

"az igazgatóság két három mázsa vadgesztenyéért már elküldi a teherhordó tevét, de csak szeptemberben és októberben, mert később nem bírják a hideget." 

Jól megpakolták az állatokat, az is benne van a felhívásban, hogy egy-egy teve három-négy métermázsát tud elvinni a púpjára akasztott nagy zsákokban. Egyszóval befogták a tevéket, hogy etessék az állatkert lakóit, már amelyik kedved kapott a vadgesztenyéhez, mert ebben az időben a háború kimerítette az ország készleteit, nem volt takarmány, sem a gazdáknál, sem az állatkertben.  

A feljegyzések szerint három tevét tanítottak be teherhordásra, ők vitték a gesztenyeszállítmányt, amit a hűvösvölgyi, zugligeti villatulajdonosok és diákok gyűjtöttek össze - írja a Hegyvidék című lap.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr7015331652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása