jegesmackó blog

Nem a gyalogkakukk, de van olyan gyors

2017. július 02. - maciblog

Szinte minden kontinensnek megvan a maga futómadara, és ezek közül többel, például a sisakos kazuárral (Új-Guinea) vagy a nanduval (Dél-Amerika) találkozhattok a fővárosi állatkertben is. Így van ez az emuval is, amely ausztrál színekben indulna a futómadarak képzeletbeli maratonján.

emu.jpg

Az emu Ausztrália hivatalos madara. A vörös óriáskenguruval együtt az emu tartja Ausztrália címerpajzsát az ország címerében. Az emu a világ második legnagyobb madara – a strucc a legnagyobb -, akár 190 centisre is nőhet. A magvakon, bogyókon élő madár húsát az őslakosok és a telepesek is előszeretettel fogyasztották, sőt egyszer még háborút is vívtak ellene, és láss csodát, az emu nyert. Történt ugyanis 1932-ben, hogy a nagy szárazság miatt táplálék szűkében lévő emuk megdézsmálták a gabonaültetvényeket. Az ausztrál kormány bevetette a hadsereget, de a fegyverek csak alig egy tucatnyi madárra végeztek, az emuk ugyanis piszok gyorsan tudnak futni, egyszerűen elszaladtak a puskák elől.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr2912630709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása