jegesmackó blog

Szinte dorombol

2017. október 22. - maciblog

Minden porcikájával élvezi az őszi nap hátmelengető sugarait a budapesti állatkert egyik csíkos hiénája. Kevesen szeretik ezt az állatot, hangja kellemetlen, bicegő mozgása kecsesnek semmiképpen sem nevezhető, fejformája csúnyácska, a dögevés miatt pedig sokan visszataszítónak tartják, pedig ez nem volt mindig így. Az ókori Egyiptomban legendás történetek keringtek róla. Azt tartották például, hogy a hiénák képesek az ember hangját utánozni, hogy odacsalogassák, majd végezzenek vele. Feljegyezték róluk, hogy kölyökként befogva az emberhez szoktatva a vadászatban segédkeztek. Sok hieroglifán, falfestményen örökítették meg ezt. 

cam02733_jo.jpg

A csíkos hiéna, szemben a foltossal, magányosan, vagy kis családközösségekben él. Csak nyüszíteni tud, ez a faj nem képes a jellegzetes hiénakacajra. Észak-Afrikában, Ázsiában, Indiában, de még Oroszország déli részén is, füves, bozótos vagy sziklás területeken elterjedt. Magyarországon csak a fővárosi állatkertben találkozhatunk velük.

Összesen 60 olyan faj található Budapesten, amelynek esetében az intézmény részt vesz a nemzetközi fajtamegmentő munkában. Ezek egyike a csíkos hiéna.

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr4913039108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása