jegesmackó blog

Ártatlan kerti munkának tűnik, valójában tömeggyilkosság

2019. október 28. - maciblog

Az avarégetés még mindig az ősz egyik állandó kísérője, pedig  sok baj van vele. Szennyezi a levegőt, súlyos betegségeket okozhat, és a téli álomra készülődő sünök ezreit ítéli máglyahalálra. Unalmasnak tűnhet, mégis minden évben el kell mondani, mert rengeteg sün pusztul el a felelőtlen kertészkedők miatt. 

sundiszno.jpg

Ne égess, komposztálj! És mindenek előtt tudj meg többet azokról az állatokról, amelyek a kertedben, a környezetedben élnek! A sünökről például tudni kell, hogy ezekben az avarégetős napokban keresik a telelőhelyet, és gyakran éppen a levélhalmokba vackolják be magukat. Ilyenkor annyit esznek, amennyit csak bírnak, hogy felkészítsék a szervezetüket a tavaszig tartó téli álomra. Tudunk nekik segíteni, például azzal, hogy nem égetjük, pusztítjuk el a téli szállásukat, és azzal is, hogy figyeljük őket. Ha elesett, gyenge példányt látunk, akkor bevisszük a fővárosi állatkert Sünispotályába, ahol a szakemberek segítségével erőre kaphat. 

Figyelem, a sün nem házi kedvenc! A Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása még akkor is a jogszabályokba ütközik, ha az a legjobb szándékból történik. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr7515269072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása