jegesmackó blog

Így sétált az Állatkert elefántja az Andrássy úton

2020. január 26. - maciblog

Nem kis csődületet okozott, amikor 1943 egyik szép napsütéses délelőttjén a budapesti Állatkert egyik megtermett elefántbikáját sétálni vitték - méghozzá a közeli Andrássy útra.

1_36.jpg

A sugárúton békésen vonuló állatról számos fénykép készült, és terjedelmes, képekkel gazdagon illusztrált írás tett közzé róla a Pesti Hírlap képes melléklete.

2_22.jpg

A cikk szerint "Az Andrássy-út fái között imbolygó óriás-árnyék vetődött az úttestre. A járókelők meglepődve néztek fel: egy nagy, komoly elefántot láttak meg egy kicsi, ormányoscsemetét."

3_16.jpg

A kiselefántot Chambi-nak hívták, ő az Állatkertben született 1941. szeptember 16-án. Egy nemzetközi elefánt adatbázisból az is kiderül, hogy 1944-ben halt meg egy fogfertőzés okozta vérmérgezésben. 

4_6.jpg

A korabeli újságcikkből kiderül, hogy "a kis és nagy ormányos amint forgalmas területre értek, a vezetőjük utasítását követve, szépen ormányon fogták egymást. Ahogy jólnevelt elefántokhoz illik".

5_1.jpg

Az idősebb állatot "Hagenbeckéktől vette a pesti Állatkert". Carl Hagenbeck állatkereskedő- és idomár pedig nem más, mint a hamburgi állatkert építője, az első modern állatkert megálmodója volt.

6.jpg

Hagenbeck egyik nagy "találmánya", a korabeli állatkerti kiállítás-technikát forradalmasító panorámakifutós bemutatási rendszer jelentős elemei voltak a természetességet utánzó műsziklák.

A korabeli újságcikk és fotók forrása: Arcanum Digitális Tudománytár 

A bejegyzés trackback címe:

https://jegesmacko.blog.hu/api/trackback/id/tr6815428762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása