Ime, az első kép az Állatkert legújabb újszülöttjéről

2020. augusztus 11. - maciblog

Folytatódik a babyboom a budapesti Állatkertben: nemrég születtek fiókák a koronás darvaknál, a minap bővült a család a sörényes hangyászoknál, most pedig az orángutánoknál jött gyermekáldás.

Az orángutánkölyök születése egybeesett az Állatkert 154. születésnapjával.

A gondozók "szülinapi ajándékként" most meg is osztották az első képet a most még nem látogatható orangután kölyökről, aki a fotón anyukájával, Liával látható.

117335569_10157204523275896_4651432704068035745_o.jpg

Fotó forrása: zoobudapest.com

Itt az újabb állatkerti "édesség": Guba

2020. augusztus 06. - maciblog

Bejgli, Flódni és Guba - nem egy cukrászda vagy étterem kínálatából válogattuk az ínycsiklandozó édességeket, hanem a budapesti Állatkertből. A nagy kezdőbetűk pedig nem véletlen: ezek tulajdonnevek, és egy-egy cuki hangyászhoz tartoznak.

1_39.jpg

Hagyomány, hogy a sörényes hangyász tenyészpár, Isabela és William nászából született kicsik egy édesség után kapják a nevüket. Az első kölyök, Bejgli 2016-ban, a második, Flódni 2018-ban született (Bejgli azóta egy cseh, Flódni pedig egy osztrák állatkert lakója lett).

2_28.jpg

Alig több mint egy hónapja érkezett a legfiatalabb kistestvér, akinek az elnevezésére közönségszavazást hirdettek. Csaknem ötezren szavaztak, és a három választható lehetőség közül a Guba név lett a befutó, a voksok 52,6 százalékával.

3_21.jpg

Miután már nevet is kapott, Guba bekerült az örökbe fogadható állatok közé, az Állatkert új cukiságának adatlapját itt lehet megnézni. Az örökbefogadó oklevelet és egy nevelőszülő kártyát is kap, amely különböző kedvezményekre jogosít a belépődíjból és az ajándékboltban történő vásárlásokból is.

Fotók forrása: Alapítvány a Budapesti Állatkertért

Mi jöhet Bejgli és Flódni után?

2020. július 21. - maciblog

Kölyök született a sörényes hangyászoknál. A kicsit - főként a délelőtti órákban -, már el hete csípni a kifutón. Az ideje nagy részét persze biztonságban megbújva, az anyja bundájába csimpaszkodva tölti. Neve még nincs a család legifjabb tagjának. 

A szülei, a sörényes hangyász tenyészpár, a hétéves Isabela és a nyolcéves William harmadszor örvendeztette meg az állatkertet kölyökkel. Az első kölyök, Bejgli 2016-ban, a második, Flódni 2018-ban született. Egyikük sincs már Budapesten, Bejgli egy cseh, Flódni pedig egy osztrák állatkert lakója lett. 

 

Újabb bébibumm az állatkertben

2020. július 16. - maciblog

Arany színű tollkorona, hosszú, elegáns nyak, pompás szárnyak és kecses tánclépések - ezt mind tudják a koronásdarvak. Ilyen pompás példányokká fejlődnek majd azok a pihés barna kis tollgombócok is, amelyek pár napja bújtak ki a tojásból a budapesti állatkertben. Menjetek és nézzétek meg őket minél többször, mert gyorsan fejlődnek, napról napra változnak. 

 

Újra nyitva Budapest egyik legvarázslatosabb látnivalója - videó

2020. július 13. - maciblog

Természetesen az állatkertben található, és valóban a legek birodalma, az egyik legszínpompásabb, legegzotikusabb hely Budapesten, mintha gyermekkori álmaink elevenednének meg. Nem csigázom tovább a kedélyeket, újra várja látogatóit a Lepkekert, méghozzá több száz trópusi lepkével. Egy híján 20  trópusi lepkefaj több mint négyszáz egyedében gyönyörködhetünk egy térben sétálva a szabadon repülő lepkékkel. 

lepkehaz_2.jpg

 Azért is sietni kell, mert szezonális látnivalóról van szó. Minden évben május legvégén, június legelején szokták megnyitni a nagyközönség előtt, immár 21 esztendeje. Az idén a nyár eleji megnyitást lehetetlenné tette a koronavírus-járvány, június 11-től kezdve azonban végre újra birtokba vehetik látogatóink a Lepkekertet. 

Ebből a zseniális videóból az is kiderül, hogy honnan és hogyan kerültek Budapestre a lepkék. 

 

 

 

 

Még csak 28 éves, de már "bácsi" az Állatkert szülinaposa

2020. július 06. - maciblog

Július 5-én ünnepelte 28. születésnapját Sween, a budapesti Állatkert lakója. Sween hím borjúfóka, aki ugyan huszonévesként, emberi léptékkel szemtelenül fiatalnak számít, ám fajtársai között már idősnek.

106552924_3208724152527636_4109658147930602351_o.jpg

A borjúfókák átlagéletkora ugyanis 30 év, vagyis Sween-nek már kijár a "bácsi" megszólítás. Sween mindenesetre köszöni szépen, remekül érzi magát.

Még ha az utóbbi időben talán fel is szedett pár plusz kilót. Ezen, a két évvel ezelőtti szülinapi fotón, mintha karcsúbb lenne - bár lehet, csak azért, mert más szögből fotózták:-)

2_27.jpg

Akárhogy is, Sween - aki egyéves kora óta az Állatkert lakója - aligha lóg ki a sorból, mivel a borjúfókák akár 2 méteresre is megnőnek, és akár 170 kilót is nyomhatnak.

Képek forrása: Állatkerti Alapítvány 

Már 19 flamingóbébi kelt ki, és még nincs vége

2020. június 30. - maciblog

Az elmúlt hetekben egymás után keltek ki a budapesti Állatkert flamingókolóniájának legkisebb tagjai: eddig 19 rózsás flamingó fióka született, de ez a szám még nem végleges, mert újabb állatok bújnak ki a tojásokból.

rozsas_flamingo06_foto_bagosi_zoltan_logo.jpg

A budapesti rózsás flamingók az egyik legszaporább európai állatkerti csapat: ha náluk gyermekáldás van, akkor általában több tucat fióka születik. Két éve például több mint két tucat fiókával bővült a rózsás flamingó kolónia.

rozsas_flamingo17_foto_bagosi_zoltan.JPG

A rózsás jelző azonban csak a felnőtt egyedekre vonatkozik, amikor a fiókák még kicsik, egyáltalán nem rózsaszín a tollazatuk, hanem világos illetve sötétszürke, csak jóval később váltja fel ezeket a pelyheket a rózsaszín tollazat.

1_16.jpg

Ha a kicsik nem is rózsaszínűek még, nagyon mozgékonyak - ezt a videót a tavaly nyár elején született, akkor cseperedő fiókákról forgatta az Állatkert. A kicsik esetlenek, de már látszik rajtuk a felnőtt madarak eleganciája:

Képek forrása: zoobudapest.com / Bagosi Zoltán és jegesmacko.blog.hu  

Íme Janek, az Állatkert új lakója

2020. június 24. - maciblog

Janek - úgy hangzik, mint egy cseh sörmárka, ráadásul némi hasonlóság van is a budapesti Állatkert új lakója és az ital között. Janek ugyanis egy aranyszőrű takin, akinek a szőre színe hasonlít a frissen csapolt söréhez.

arany_takin11_foto_bagosi_zoltan_logo.jpg

Az újranyitás után nem sokkal érkezett a kertbe az aranyszőrű takin, ezzel új állatfaj jelent meg a lakók között. Mostanra a hím állat után két nőstény is érkezett, kezdődhet a veszélyeztetett faj tenyészprogramja.

Az aranyszőrű takin a kínai Shenszi tartomány déli felében fordul elő. Egyes vélemények szerint az ógörög mitológiából ismert aranygyapjú történetét is az aranyszőrű takin szőre inspirálhatta.

Fotó forrása: zoobudapest.com / Bagosi Zoltán

A világ legveszélyesebb madara lakik a fővárosi állatkertben

2020. június 15. - maciblog

Nem most került oda, hanem éppen negyedszázada. Idén lesz 25 éves Köpsi, a sisakos kazuár. És, hogy miért a legveszélyesebb? Elég a csőrére és a lábára tekinteni, rögtön kiderült, hogy élete utolsó tévedését követheti el az, aki óvatlanul közelít ehhez az akár a 180 centis magasságot és 70 kilós súlyt is elérő, alapvetően Ausztráliában és  Új-Guineában őshonos madárhoz. Érdekesség még, hogy a kicsiket általában a hím madár neveli, a mama lelécel a költés után, hogy más fészket hozzon össze. Egyszóval minden szempontból érdekes fajt képvisel Köpsi, ha nem hiszitek, járjatok utána magatok kedvenc állatkertünkben! 

kopsi.jpg

Zavarba ejtő dolog derült ki a flamingókról

2020. június 08. - maciblog

Brit kutatók arra jöttek rá, hogy a tollazat színe fontos szerepet játszik a madarak bonyolult társadalmi struktúrájában,

a legrózsaszínűbb egyedek küzdenek a legagresszívebben a táplálékért. 

A kutatók szerint az élénk rózsaszín tollazat a jó egészségi állapotot is jelzi. A flamingók nagy csoportokban, összetett társadalmi struktúrában élnek. Ebben a tollazat színe fontos szerephez jut. A tollak színe a táplálékban található karotinoidból származik, amihez a kis flamingók főleg a vízből kiszűrt algákból jutnak. Mindezt a budapesti állatkertben is megfigyelhetjük, az intézmény évek óta tart és szaporít olyan sikerrel rózsás flamingókat, hogy más állatkertekbe is tudnak küldeni a példányokból.

flamingo.jpg