Sikeres volt a virtuális szülői az Állatkertben

2020. május 23. - maciblog

Ha a járványhelyzet miatt a szokásos nyár elejei nevelőszülői találkozón ezúttal élőben nem is találkozhattak kedvenceikkel az örökbe fogadók, a május 17-én virtuálisan megtartott eseménynek nagy sikere volt. 

20200505_2.jpg

Volt azért virtuális állomásjáték: egy térkép segítségével barangolhatták be a játékosok az Állatkert területét, és a szervezők a nevelőszülői értekezleteket kis videofilmekkel pótolták.

Nagy siker volt a virtuális tombola is. Összesen 532 tombolaszelvény lelt gazdára: a tombolára adományként 266 ezer forint érkezett, amelyet mint minden más adomány esetében is, az Állatkert lakóinak jólétére fordítanak.

82332699_2819610641438991_8053978211681304576_o.jpg

Időközben pedig újra kinyitott az Állatkert. Május 20-tól ismét birtokba veheti a nagyközönség a kertet, ahol mintegy 900 állatfaj több mint 10 ezer egyede már nagyon várta, hogy felpezsdüljön az élet.

Fotók forrása: Állatkerti Alapítvány

Május 20-án újra kinyit az Állatkert

Több mint kéthónapos kényszerű szünet után május 20-án szerdán újra kinyit a fővárosi Állatkert, amely március 15-én zárt be a koronavírus-járvány miatt - az elmúlt 64 évben ennyi ideig soha nem volt egyhuzamban zárva.

lisa.jpg

Május 20-tól viszont ismét birtokba veheti a nagyközönség az ország legrégibb és legtöbb féle állatot bemutató állatkertjét. A kezdeti időszakra azonban elővigyázatosságból különleges megelőző intézkedéseket vezetnek be.

1_28.jpg

Az intézkedések érintik a jegyváltást, a kert területére egy napon beengedhető látogatók maximális számát, illetve korlátozzák egyes bemutatóhelyek látogathatóságát is. További részletek a linken olvashatók: ÚJRANYITÁS

20170807_141203_1.jpg

A 900 állatfaj több mint 10 ezer egyede már nagyon várta, hogy felpezsdüljön az élet, ahogy a látogatók is, hiszen évente 1,3 millióan kíváncsiak az Állatkertre. Újra üzemel az ajándékbolt, és ismét lehetséges az örökbefogadás.

Képek forrása: jegesmacko.blog.hu, Állatkerti Alapítvány

Ajánld fel adód 1%-át az Állatkert lakóinak!

Ezekben a nehéz időkben a fővárosi Állatkertnek nagy szüksége van a személyi jövedelemadók 1 százalékából befolyó támogatásra, ezért az Állatkert örökbefogadó alapítványa arra buzdít, minél többen rendelkezzenek a civil 1 %-ról az Állatkerti Alapítvány javára.

zsiraf2szja.jpg

Az Alapítvány – átláthatóan gazdálkodó, etikus adománygyűjtő szervezetként - biztosan jó dolgokra fordítja az adományokat. Tavaly például hozzájárultak az állatok környezetgazdagító programjának sikeréhez: azaz „játékokat" vettek az Állatkert lakóinak.

Emellett különböző korszerű állategészségügyi készítmények, táplálékok beszerzésére valamint ismeretterjesztő programokra is jutott a pénzből: a tavalyi évben 6,9 millió forinthoz jutott az Alapítvány az 1%-os felajánlásokból, amit ezúton is köszönnek az adományozóknak.

 

Kép forrása: Állatkerti Alapítvány

Rendhagyó szülői értekezlet lesz az Állatkertben

Évente kétszer tartanak nevelőszülői értekezletet a budapesti Állatkertben: nyár elején és ősszel. Idén a szokásos, egész napos májusi rendezvény terveit felülírta a járványhelyzet, ami miatt az Állatkert is bezárt.

20200505_2.jpg

A hagyományos szülői nem marad el, csak éppen digitális formában tartja meg az Állatkert örökbefogadó alapítványa: a virtuális találkozót május 17-én 10-16 óra között rendezik meg az alapítvány Facebook-oldalán.

A lényeg azonban nem változik: a szülői értekezletet az állatkerti állatok örökbefogadóinak, tiszteletbeli nevelőszülőinek tartják: azoknak, akik jelképesen örökbefogadják az Állatkert egy-egy lakóját.

4_5.jpg

Ezúttal, ha nem is bonyolíthatják le teljesen a szokásos programot, a nevelőszülők a Facebook-eseményen találkozhatnak örökbefogadott állataik gondozóival, akik beszámolnak arról, hogyan is telnek védenceik napjai.

Évente egyébként több ezer állatot fogadnak örökbe - persze csak szimbolikusan. Játékos adománygyűjtési formaként az Állatkerti Alapítvány egyik legsikeresebb programja az örökbeadás. 

Oroszlán Szonja színésznőnek például három örökbefogadott oroszlánja is van: Basil, Kankai és Shakira. Nagyon hiányoznak neki, és már alig várja, hogy élőben is újra láthassa őket:

Képek forrása: Állatkerti Alapítvány, a videó forrása: https://zoobudapest.com/

A koronavírus sem állíthatja meg a tavaszi gyermekáldást

Sajnos, a fővárosi járványhelyzet miatt egyelőre nem láthatjuk élőben azokat a csodákat, amelyek a március közepe óta zárva tartó állatkertben szinte nap, mint nap megesnek. Most a pelikánfajtáknál robbant be a tavasz, a rózsás és a borzas gödényeknél is kikeltek a fiókák, amelyek, valljuk be őszintén, olyan csúnyák, hogy szinte már gyönyörűek. 

 

 

Elképesztő mennyiségű húst falnak fel naponta az állatkert ragadozói, itt a menü

2020. április 29. - maciblog

A  budapesti állatkertben sokféle ragadozó étvágyát kell kielégíteni. A tigrisek, az oroszlánok, a perzsa párduc, a rozsomákok, a vadkutyák mind, mind friss húsra vágybak, gondoskodni kell arról, hogy táplálkozásuk éppen olyan változatos legyen, vagy még változatosabb, mintha a szabadban élnének, ott vadásznának.

Egy tigris jóllakatásához például naponta átlagosan mintegy tíz kiló csontos húsra van szükség: nyáron kicsit kevesebbre, télen kicsit többre - olvasható az állatkerti alapítvány honlapján -, hiszen a mínuszok elviseléséhez nagyobb mennyiségű fűtőanyag kell. A különféle formában, naponta egy vagy két részletben kínált húsok és belsőségek mellett időnként tojást is kapnak. Sőt, minthogy a természetben nem mindig sikerül a zsákmányejtés a ragadozóknak, arra is ügyelnek a gondozók, hogy esetenként kiürülhessen a tigrisek emésztőrendszere.

Egy átlagos napon 60 kg nyers húst, 12 kg bontott csirkét és 10 kg csirkeaprólékot készítenek elő az állatkerti takarmánykonyhán a ragadozóknak, több más állati eredetű táplálék mellett. 

tigris.jpg

 

Etesd otthonról Indigót, a gorillakölyköt és Arunt, a kiselefántot

2020. április 19. - maciblog

Sajnos még mindig nem nyithat ki a járványhelyzet miatt a fővárosi Állatkert, de a látogatóknak már nagyon hiányzik, és persze a lakók is örülnének, ha felpezsdülne körülöttük kicsit az élet.

1_38.jpg

Mindenesetre az Állatkert élete azonban csak látszólag "állt le": attól, hogy a kapuk zárva vannak és a kert nem fogad látogatókat, bent minden megy ugyanúgy tovább.

2_26.jpg

A kert lakóit, 900 faj mintegy 10 ezer(!) egyedét például ugyanúgy etetni kell: Indigó, a gorillakölyök és Arun, a kiselefánt ugyanúgy éhes, akkor is, ha nem nézik a látogatók.

3_20.jpg

Ezért a látogatók most távolról, nemcsak a virtuális örökbefogadással, hanem adománnyal is segíthetik az Állatkertet: 500, 1000, 2000 Ft-ot lehet küldeni, ezzel segítve a kertet. Részletek és adomámyozás itt!

43 éves lett Liesel, a gorilla-matróna

2020. április 16. - maciblog

Bár a fővárosi Állatkert a járványhelyzetben bezárt, az élet nem állt meg, az idő ugyanúgy telik, és eljött egy újabb születésnap: Liesel, az Állatkert legidősebb gorillája április 15-én ünnepelte 43. születésnapját.

liesel.jpg

A gorillák közt tiszteletreméltó korú matrónának számító nőstény, Liesel hamarosan egy másik évfordulót is ünnepelhet: április 21-én lesz 31 éve, hogy 1989-ben Budapestre került a frankfurti állatkertből.

Liesel a látogatók egyik kedvence, és természetesen őt is örökbe lehet fogadni. 

Korábban, Liesel 40. születésnapjára az Állatkert egy kisfilmet is készített, melyben sok archív kép mellett számos érdekes információ is kiderül a gorillamamáról, íme: