Két főre főzni nem nagy kunszt, egy négy-ötfős vagy még nagyobb családnak már sokkal bonyolultabb - ezt mindenki tudja. Ám azt már alighanem elképzelni sem tudjuk, mi munka és kreativitás kell ahhoz, hogy kilencezer éhes szájat etessünk. Hát a fővárosi Állatkertben ezt nap, mint nap megteszik.

Ez pedig hatalmas feladat. Már a nagyságrend is szinte felfoghatatlan: képzeljük el, hogy - mint a friss állatkerti népszámlálás alapján itt a blogon is írtunk a lakókról - 856 különféle faj összesen 8807 egyedének kell minden nap "főzni". Ráadásul mondani sem kell, hogy
egész más étrendre van szüksége egy elafántnak, egy vizilónak, egy sörényes hangyásznak vagy éppen egy pillangónak.
Nem csoda, ha az állatkert összesítése szerint 390 féle takarmány fogyott tavaly. Ezen belül 402 tonna réti széna, 87 tonna sárgarépa, 72 tonna alma, 16 tonna banán, 2520 darab ananász, 20 tonna nyers hús, 8 tonna hering 2,6 tonna tintahal és rengeteg lisztkukac fogyott el tavaly, összesen több mint 274 millió Ft értékben.

A takarmányok közül sok bármelyikünk konyhájából ismerős lehet. Például körtéből 12,4 tonna, cseresznyéből 2,5 tonna, kiwiből 81600 darab, rostos gyümölcsléből 600 liter, földimogyoróból 1,4 tonna, burgonyából 9,5 tonna, rozskenyérből 580 kg, gyümölcsös joghurtból 2000 darab, kagylóból 440 kg fogyott 2018-ban.

Vannak persze olyan takarmányok is, amelyek egy átlagos konyhában nem sűrűn fordulnak elő. Az ilyesfajta eleségek közül sáskából 49500 darab, földigilisztából 100 kg, tüskés bolharákból 850 kg, „sóféreg" petéből 4 kg volt a fogyasztás tavaly.
Képek forrása: zoobudapest.com